Трудовата експлоатация е на второ място по брой жертви след сексуалната

Мартин Георгиев 15 януари 2018 в 13:17 3054 0

Снимка Пресцентър - Омбудсман на Република България

Трафикът с цел трудова експлоатация е на второ място по брой жертви след сексуалната експлоатация. Това каза омбудсмана Мая Манолова на кръгла маса на тема „Трудова експлоатация vs. Трудови права в България – законодателна рамка и предизвикателства“, организирана съвместно с фондация „Асоциация Анимус“.

Поводът за кръглата маса са зачестилите случаи на нарушени трудови права на българи и трафик на хора с цел трудова експлоатация.

Статистиката показва, че 43% от жертвите са трудово експлоатирани в родната им страна. 51% от идентифицираните пострадали в световен мащаб са жени, 28% са деца, а 21% са мъже.

Целта на кръглата маса е повишаване на знанието за проблема чрез изграждане на капацитет на работници, синдикати, държавни и неправителствени организации, включително групата на мигрантите. Също така създаване на политическа воля и обществена подкрепа за решаване на проблема.

"За съжаление терминът "трудова експлоатация" се избягва много усилено от страна на институции, експерти и политици. Очевидно не им се струва достатъчно елегантен, затова се използват термини като "нарушение на трудовите права" и "нарушение на трудовото законодателство", заяви Мая Манолова пред медии.

Омбудсманът каза още, че напоследък зачестяват жалбите, които засягат нарушения на предвиденото работното време. Неплащането на работни заплати също е ключов проблем. 

"Асоциацията Анимус" работи изключително професионално по темата трафик с цел трудова експлоатация. Акцентът на институцията на омбудсмана е състоянието на трудовите права, на трудовото законодателство и реалната трудова експлоатация в България, защото според нас, макар да няма легална дефиниция на трудовата експлоатация в законодателството, грубите нарушения, неплащането на работници, извънредния труд, работата без трудов договор, работата в тежки и вредни условия на труд, са съвременните форми на трудова експлоатация", добави Мая Манолова.

Тя посъветва хората, жертви на трудова експлоатация, да подават сигнал до институциите, включително и тази на омбудсмана, като тяхната анонимност е гарантирана.   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови