Трудовите злополуки в строителството намаляват, констатира Инспекцията по труда

OFFNews 12 март 2018 в 16:00 3268 1

Въпреки увеличението в обема на започналото строителство на нови сгради през 2017 г. трудовите злополуки в сектора, свързани с условията на труд и работния процес, са намалели от 197 до 175 броя, констатират от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда”.

От агенцията посочват още, че смъртните случаи след трудова злополука са се повишили с един брой в сравнение с 2016 г. - от 17 на 18 бр.

Положителните данни са на фона на масовото саниране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. При изпълнението на дейностите по нея допълнителен риск за живота и здравето на работещите създават кратките срокове за санирането и необходимостта да се осигури за кратко време голямо количество работна ръка, което води до наемане на неквалифицирани и необучени кадри.

С цел подобряване ефективността на контрола, през 2017 г. Инспекцията по труда проведе срещи с експерти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и създаде организация за активно взаимодействие с кметовете – възложители на поръчките. Това гарантира по-бързото идентифициране действителното стартиране на дейностите по програмата на конкретни обекти, с цел своевременно осъществяване на контрол.

Данните за трудовия травматизъм показват, че засиленият контрол е най-ефективното средство за превенция и подобряване условията на труд в строителството. Пикът в трудовия травматизъм през последните пет години в сектора е бил през 2014 г., когато са регистрирани 244 бр. злополуки на работното място, от които 22 бр. с фатален изход. 

Заради резултатите за трудовия травматизъм, както и от контролната дейност, три икономически дейности в строителството са идентифицирани като рискови както по отношение на условията на труд, така и по възникване и изпълнение на трудовите правоотношение – работа без трудов договор, нарушения на разпоредбите, регламентиращи работното време, почивките и отпуските.

Поради тази причина ежегодно в плана за дейността на Инспекцията се планира специална мярка, гарантираща засилен контрол при извършване на строително-монтажни дейности. През 2017 г. са извършени 5273 бр. проверки на строителни обекти, което е 11.5% от всички проверки. Спрямо проверките през 2016 г. в сектор „Строителство“, които са били 4662 бр., е отчетен ръст с 13%

Установените нарушения са 27 761 бр., от които по осигуряването на здраве и безопасност при работа са 18 750 бр. За отстраняване на нарушенията са предприети 26 072 бр. принудителни административни мерки. В 338 случая в строителството е предприета мярка „спиране“ на машини, съоръжения, обекти, работни места и др., пряко застрашаващи живота и здравето на работещите. Това са 58.6% от всички актове за спиране. Всяко установено и отстранено след намесата на Инспекцията по труда нарушение води до подобряване условията на труд за работещите, а мярката „спиране“ е най-ефективният начин за превенция на тежки трудови инциденти.

Най-често в строителството се установяват необезопасени конструктивни отвори на обектите, скелета, временни ел. инсталации и др. По отношение на трудовите правоотношения често се констатират нарушения, свързани с работното време и почивките, но нерядко това става със съгласието на самите работещи, които предпочитат да работят по-дълго без почивка, за да натрупат повече почивни дни и да пътуват до родните си места.

Строителството е изключително рисков сектор и по отношение на недекларирания труд. Въпреки затруднения контрол, поради възможността строителните обекти лесно да бъдат напускани от заетите, през 2017 г. инспекторите по труда са установили 853 случая на работа без сключен писмен трудов договор, което е ¼ от всички такива случаи. Често самите работещи предпочитат да работят без договор, за да предотвратят запори на банкови сметки заради дължими суми по кредити и др., загуба на права за социално подпомагане или на обезщетения от социалното осигуряване.

Общ контрол

Общият брой на извършените проверки от Инспекцията по труда през 2017 г. във всички икономически дейности е 45 645 бр. Проверени са 37 284 бр. предприятия с 1 661 649 заети в тях. Установените нарушения са 195 783 бр., като от тях 96 426 бр. са свързани с трудови правоотношения, а с безопасността и здравето при работа - 97 615 бр.

За отстраняване на нарушенията са приложени 188 424 бр. принудителни административни мерки. От тях 186 544 бр. са дадените задължителни за изпълнение предписания. В 577 случая са спрени машини, обекти и работни места, застрашаващи живота и здравето на работещите. Въведен е специален режим на работа при невъзможност за спиране в 52 случая. Отстранени са 54 работници и служители без нужната квалификация и инструктаж за безопасност при работа.

Установените случаи на лица, които полагат труд без сключени трудови договори, са 3149 бр. Работодателят няма право да допуска до работното място работници и служители преди да е сключил с тях писмен трудов договор, който е регистриран в НАП.

Издадени са 10 732 бр. акта за установяване на административни нарушения. Сумата на влезлите в сила наказателни постановления е 13 518 245 лв.

Сумата на установените през годината забавени възнаграждения е 28 млн. лв., като през миналата година благодарение на Инспекцията по труда са изплатени почти 19 млн. лв. забавени заплати.

От „Главна инспекция по труда” напомнят на работещите, че най-ефективна защита на правата си могат да получат, ако сигнализират контролните органи на Агенцията, докато полагат труд на работните си места, както и да им съдействат по време на проверката.

Практика е сигнали да бъдат подавани, след като работниците бъдат освободени от работа, което ограничава възможностите за ефективна намеса на инспекторите по труда. Важно е също да не разписват документи, с чието съдържание не са съгласни. Най-често те са принуждавани да се разпишат във ведомости за заплати под заплахата, че само така на по-късен етап ще получат забавени възнаграждения. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

1

Deyana Ilieva

14.03 2018 в 08:19

Общият брой на злополуките по време на работа през 2017-а е повече с 61 спрямо 2016 г.
Смъртните злополуки са с 8 повече спрямо 2016-а.
Но е намерена една добра новина за PR съобщението и медиите повтарят като папагали "ехаааа, имаме намаляване на злополуките в строителството, ура, ура, колко добре се справят всички".