Турбини и парчета от бившия мавзолей пълнят подземията му, търсят места за входове в бъдещия музей

Първият етаж на Бронзовата къща вече е в София

OFFNews 19 март 2018 в 14:03 5100 0

До 1 април общинското предприятие Софинвест трябва да направи заснемане и пълно обследване на подземията на бившия мавзолей. На тази база ще се реши и къде ще бъдат входовете към бъдещия музей - филиал на СГХГ, която ще се създава под земята. 

Входовете ще са най-малко два, един за граждани и един за администрацията, документите и т.н., разказа за OFFNews Малина Едрева, шеф на комисията по култура в СОС. Към трите нива под земята с обща площ 1460 кв метра в момента води една шахта в Градската градина.

В подземията е пълно с огромни турбини, които трябва да бъдат изнесени, допълни тя. По една от вид обаче ще бъде запазена като експонат за бъдещия музей.

В помещенията сега има и строителни отпадъци, останали от взривяването на мавзолея, на много места има течове, каза още Едрева. 

Първият етаж на Бронзовата къща вече е пристигнал в София, инсталацията "чака" последно обследване на здравината на изградената бетонна площадка, за да се извиси на мястото на някогашния мавзолей, допълни шефът на комисията по култура.   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови