У нас няма условия за мафия, заяви вътрешният министър

OFFNews 05 юли 2019 в 10:44 10329 7

Младен Маринов

Средата за сигурност в България се отличава с относителна устойчивост и стабилност. Липсват признаците и условия за съществуването на емблематични, знакови престъпни структури на национално ниво и групировки от мафиотски тип, както и престъпни деяния с широк обществен резонанс.

Това заяви вътрешният министър Младен Маринов при откриването на конференция в СУ "Св. Климент Охридски" за противодействието на организираната престъпност.

Той посочи, че в резултат на мерките и политиките, предприети от българските правителства и МВР, е постигнато стесняване на криминалните пазари и престъпните възможности, както и намаляване на шансовете за финансиране на престъпни групи.

Маринов каза, че нито една държава не би могла да се справи с организираната престъпност, ако няма сътрудничество и тесни отношения между правоохранителните органи, научната общност и бизнеса.

През 2018 г. у нас са разкрити четири нелегални фабрики за производство на цигари. По думите на министъра през първите пет месеца на 2019 г. са заловени 33 млн. къса нелегални цигари и е предотвратена щета за бюджета от над 6 млн. лева.

България успешно си партнира с чуждестранните служби срещу трафика на наркотици, а последният пример за това е разкритият канал за трафик на хероин чрез български куриери, по въздух, с куфари с двойно дъно. Иззетият хероин и наркотични вещества са били около 40 килограма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

7

sawall

05.07 2019 в 16:12

Естествено, че ако дефинираме тясно мафията като групи въоръжени гангстери малко отмина - защото захитряха и видяха, че да движиш продукт е рисковано, може да те опука конкурент, трябва да даваш процент на полицията... и накрая какво - някакви келяви 2-3 пачки.

Мафията разбра, че парите са в еврофондовете, в ТЕЦ-овете, в язовирите, магистралите, земеделските субсидии. Така де, 2 пръста не мръдваш, 2-3 фалшиви документа и накрая - милиони. А най-хубавото е, че ГЕРБ, БСП, ДПС, ВМРО, Атака, Воля и ко не искат да те спрат! Искат да са в играта! И така от ден на ден мафията дебелее, а министърът-мафиот без срам твърди, че проблемът е решен.

4000

6

Xomax

05.07 2019 в 14:39

Това щеше да е една добра новина, няма условия=няма мафия, но уви практиката у нас показва друго

11866

5

кумчо вълчо

05.07 2019 в 14:00

Абсолюрно прав е господин безформена глава! Наистина няма никакви услофия за мафия, защото дъжавата (ако изобщо може да се нарече така) се управлява от мафията! Коя мафия с такава власт би допуснала конкурентна мафия.

6774

4

ЛАФЪРДИЕВ

05.07 2019 в 13:17

+++++++++++++

По този повод „Стандарт” съветва, ако станете обект на недобросъвестен интерес от айдуци, да не викате за помощ, а да викате за пожар. „Колкото и невероятно да звучи, пишат колегите, на думата “помощ” реагират много по-малко хора, отколкото на “пожар”.
Абе, не е точно така. През 2003 г., когато гл. секретар беше господин сегашният премиер, полицията ни посъветва, ако ни нападнат, да викаме “Крадат кола-а-а-а”. Това щяло да мобилизира де-що има собственици на прогнила ламарина и ще изкара по прозорците. Пожарът беше обявен за втори по отклик призив. Разбира се, възможно е, че предвид това, че колите вече по-често ги палят, отколкото ги крадат, ценностната система да се е променила и пожарът да е излязъл на първо място.

6774

3

ЛАФЪРДИЕВ

05.07 2019 в 13:17

ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ:
29 февруари 2012-та:
Организираната престъпността намалява, похвалиха се гл. секретар на МВР и министър Цветанов.
Но неорганизираната, която иначе е доста добре организирана, хич даже и не намалява. По данни на МВР само в София най-малко по 10 апартамента на ден се инвентаризирали. Но това са само част от кражбите. Щото много хора вече не се обаждали в полицията. То нема и смисъл, де. В най-добрия случай ти пращат 5-6 човека, които да ти нагмарат цялата къща, да я наръсят с някакъв гаден прах, дето не се измива, да ти загубят половин ден да им вариш кафе и накрая те оставят да чакаш, те щели да ти се обадят, като ги хванат. Чакам от 1998 г. Щото и аз, като вас, имам висока култура на чакането…
Не знам, но имам усещане, че мен като редови гражданин ме касае и неорганизираната престъпност, даже повече. И всички комшии, на които им е правена инвентаризация наскоро, така мислят.

152

2

Socerez

05.07 2019 в 11:33

Не, няма условия за ДРУГА мафиотска групировка, най-наглата е превзела България. Фракциите на мафията са именувани както следва: герб, бсп, дпс, вмро, нфсб, атака...и още много знайни и незнайни. Всичко друго, което ви разправят е ЛЪЖА и ТЕАТЪР!

4821

1

Марто

05.07 2019 в 11:24

ЛЕГО човечето превъртя :)