УНСС и ТУ-София станаха част от европейски университетски мрежи

OFFNews 12 юли 2020 в 15:23 4663 0

УНСС и Техническият университет в София стават част от европейски университетски мрежи.

УНСС стана част от Европейския университет ENGAGE.EU, а Техническият университет в София спечели проект за създаването на EUt+ - Европейски технологичен университет.

Двете български висши училища съобщиха положителните новини, свързани с работата им, в края на текущата седмица.

УНСС

Тази седмица Европейската комисия обяви резултатите от втората покана за набиране на проектни предложения „Европейски университети“. Една от избраните университетски мрежи е ENGAGE.EU, създадена 7 университета, включително УНСС. Всички те работят в областта на икономиката и социалните науки.

Мрежата ще предоставя на европейските граждани компетентности като: цифровизация и изкуствен интелект, изменение на климата и устойчиво развитие, застаряване на населението, миграция и др.

ENGAGE.EU е мрежа от 7 университета с общо над 100 000 студенти: University of Mannheim (Германия) – координатор; Luiss Libera Università Internazionale degli Studi Sociali Guido Carli (Италия); NHH Norwegian School of Economics (Норвегия);  Tilburg University (Нидерландия);  УНСС (България); University Toulouse 1 Capitole (Франция) и WU Vienna University of Economics and Business (Австрия).

Ректорите на седемте университета, Виена, януари 2020 г.: (от ляво, надясно): проф. д-р Димитър Димитров (ректор на УНСС), проф. д-р Øystein Thøgerson (ректор на NHH), проф. д-р David Alary (Първи зам.-ректор на UT1), проф. д-р Edeltaud Hanappi-Egger (ректор на WU), проф. д-р Andrea Prencipe (ректор на LUISS), проф. д-р Klaas Sijtsma (ректор на TilU) и проф. д-р Thomas Puhl (президент на University of Mannheim)

Основната цел на ENGAGE.EU цели: ангажиращо обучение, ангажиращи научни изследвания иновации и ангажиране в обществените проблеми. Тези цели ще бъдат постигнати посредством:

⦁ създаване на съвместен виртуален кампус с общ каталог на курсове и множество възможности за физическа и виртуална мобилност, специфични университетски курсове и широко предлагане на микро-квалификации за обучаващи се от всички възрасти и квалификации;

⦁ учредяване на тинк-танк (Център за напреднали европейски изследвания на социалната промяна), който създава споделени бази от знания и нови формати за научни изследвания с цел укрепване на връзките между изследователи, студенти и заинтересовани страни – бизнес, нестопански организации и публични институции;

⦁ развитие на лаборатории за студенти, самостоятелно учащи през целия живот, изследователи, иноватори и различни организации като иновативни модели на сътрудничество за решаване на реални проблеми с помощта на знанието, както и за съвместно създаване за ново обучение на европейските граждани;

⦁ разработване на дуални обучителни програми, които интегрират заинтересовани страни извън академичните среди като партньори в обучението, изследванията и иновациите, насърчавайки регионалната и международната отговорност в развитието на личностни и професионални компетенции.

Тригодишният проект е резултат от съвместните усилията на международен екип от експерти. Доц. д-р Михаил Мусов координира работата на българския екип в състав: проф. д.с.н. Елка Тодорова, проф. д-р Камелия Стефанова, доц. д-р Венелин Бошнаков, доц. д-р Светла Бонева, доц. д-р Мартин Осиковски, д-р Росица Велинова и д-р Савена Борисова.

ТУ-София

Европейският технологичен университет EUt+ също бе одобрен от Европейската комисия. Реализацията му е резултат от съюза на осем европейски партньори. Те са Технически университет - София (България); Кипърски технологичен университет (Кипър); Технологичен университет Троа (Франция); Висше училище Дармщат - Университет за приложни науки (Германия); Технологичен университет Дъблин (Ирландия); Технически университет Рига (Латвия); Технически университет Клуж-Напока (Румъния) и Политехнически университет Картахена (Испания).

Какво представлява европейският университет- EUt+?

Европейските университети са транснационални съюзи, чиято амбиция е да станат университети на бъдещето чрез насърчаване на европейските ценности, идентичност и най-вече революция в качеството и конкурентоспособността на европейското висше образование. Това е една от водещите инициативи на ЕС за изграждане на европейско образователно пространство.

EUt+ използва силните страни на всеки от своите партньори, за да създаде технологичния университет на бъдещето.

EUt+ има за цел да гарантира, че всеки студент ще се чувства като у дома си във всички кампуси на съюза и може свободно да се придвижва от една страна в друга.

Кампусите му са 8, всички завършили ще получават диплома от един университет.

Европейската диплома за Интеркампус по инженерство и съвместната учебна програма са в процес на изграждане и са основата на EUt+, съобщават още от ТУ-София. Хармонизацията ще се осъществява постепенно на всички нива (бакалавър, магистър, доктор на науките) и ще обхване всички области на обучение: мрежи и телекомуникации, машиностроене, информационни системи, устойчиво развитие, архитектура.

Ще има обща лаборатория за педагогически изследвания и обучение, ориентирани изцяло към студентите.

В допълнение към физическата мобилност, виртуалната мобилност е основен аспект на учебната програма на EUt+ чрез:

 обединяване на онлайн модули за студенти, което позволява да се възползват от ECTS кредити;

 TELANTO, мрежова платформа за студенти и преподаватели за формиране на европейски екипи, способни да посрещнат предизвикателствата, предложени от компаниите;

 внедряването на образователен център за данни в момента, който ще се въвежда в европейски мащаб, посветен на изучаването на облачните компютри и мрежата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови