Ученическите екскурзии: през ваканциите плюс максимум 3 учебни дни от годината

Александра Маркарян 16 август 2018 в 13:59 4580 0

Екскурзии, детски лагери, походи и ски ваканции ще могат да се организират от училища единствено през ваканциите, в почивните дни и през общо 3 учебни дни за паралелка в рамките на учебната година.

Ограничението до три учебни дни цели почивките да не навредят на качеството на обучението, а новият регламент е предложен от Министерството на образованието и науката чрез промени в наредба 10 за организацията на дейностите в училищното образование.

Както и досега, организацията на различни посещения на културни и научни институции, ще се определя от училищните правилници за дейността, а учениците ще се извеждат след информирано съгласие на родителите или настойниците им.

Затяга се режимът за планирането на екскурзиите. Ако досега директорът на училището трябваше просто да информира началника на Регионалното управление на образованието към МОН и ако до 7 дена не получи отказ, да даде зелена светлина за екскурзията, вече ще е необходимо пътуванията да се записват в годишния план за дейността на училището. Той отново ще е длъжен да информира за нея писмено началника на РУО, като писмото ще трябва да съдържа и информираното съгласие на родителите/настойниците. Отново ще може да проведе мероприятието, ако до 7 дни не получи отрицателно мотивирано писмено становище от началника на РУО.

Екскурзиите ще се провеждат въз основа на договор между туроператор и директора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови