Ученици от 11 гимназии се включиха в конкурс за стипендианти на ЧЕЗ

OFFNews 17 февруари 2020 в 12:57 1219 0

Представители на 11 професионални гимназии с електротехнически профил от Западна България премериха сили във втория, регионален, кръг на състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ за ученици.

Резултатите ще бъдат обявени в края на месеца. Дванайсетокласници от шест гимназии ще продължат в третия, национален, кръг на състезанието.

Паралелно с конкурса се проведоха срещи между учителите на гимназиите и представители на ЧЕЗ, на които бяха обсъдени възможностите за увеличаване на приема в електротехнически специалности и за привличане на младите хора към професията енергетик. ЧЕЗ запозна учителите и ръководствата на гимназиите с новите си проекти в областта на професионалното образование, които ще стартира тази година.

Конкурсът „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ е една от най-ранните инициативи на дружеството за насърчаване на професионалното образование. Той стартира преди осем години и се разрасна, обхващайки и висшето образование, а през миналата година бе дадена и първата социална стипендия. Целта на състезанието, което е част от графика на Министерството на образованието и науката за провеждане на националните състезания по професии през учебната 2019–2020 г., е да намери, подкрепи и мотивира талантливите специалисти по електротехника. Досега в него са кандидатствали близо 900 ученици и студенти, а стипендия са получили 57 от тях.

От настоящата 2019-2020 г. размерът на стипендията ще бъде вече 600 лева, като участниците в отборите, класираните на първите три места в националния кръг, ще получат и шанса да кандидатстват с оценката от конкурса в Техническия университет в София, Колежа по енергетика и електроника, Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ и Висшето транспортно училище „Т. Каблешков“ – София.

Допълнителна информация за регламента на състезанието може да бъде намерена на сайта www.stipendiant.com.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови