Ученици протегнаха ръка с `Думи за обич` към връстниците си от социалните услуги

ОFFNews 15 февруари 2019 в 10:27 2350 0

Със стихове и разкази за обич в Деня на Св. Валентин четвъртокласници от 51.СУ „Елисавета Багряна“ протегнаха ръка за приятелство към връстниците си от социалните услуги в столицата. Те се включиха в Литературния конкурс „Думи за обич“, който е част от Националната кампания „Мисията е възможна“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, свързана с деинституционализацията на грижите за деца в България.

Вдъхновяващи думи за съпричастност, човечност, доброта, грижа и търпение бяха прочетени от сцената на 51.СУ към деца от Центровете за настаняване от семеен тип за деца без увреждания „Любен Каравелов“, „Паисий Хилендарски“ и „Софроний Врачански“. Най-вдъхновяващите творби бяха селектирани от писателя Захари Карабашлиев, който бе специален гост на Литературния конкурс „Думи за обич“.

На церемонията по награждаването на най-сполучливите стихове и разкази присъстваха заместник-министърът на труда и социалната политика и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ Зорница Русинова, председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова, представители на Агенцията за социално подпомагане, Столична община и Комисията по образованието и науката в Народното събрание.

„Девизът на нашето училище е „Мечтаем, вярваме, постигаме“, обърна се директорът на училището Асен Александров към децата, учителите и гостите на събитието. „Мечтаем за свят, в който няма тъжни детски очи, в който децата не се притесняват, че са различни. Вярваме, че това можем да го постигнем тук – в България, в София, в 51.СУ, тук и сега. Вярваме, че тази мисия е възможна“, допълни директорът. Според него единствената мярка, по която трябва и можем да сравняваме хората е по добрите им дела. „И вярваме, че една добра дума струва повече от две шестици по математика, а една добра постъпка струва повече от пет шестици по литература“, обърна се той в шеговит тон към учениците си.

Зам.-министър Зорница Русинова сподели с децата, че е пристрастна към литературата и ги поздрави за смелостта, амбицията и добрите думи.

„Нека думите на обич, които сте написали в този литературен конкурс, останат в душите на всички. Вярваме, че мисията е възможна, защото всички ние можем да се постараем всички деца да се почувстват пълноценни и обичани в България“, допълни тя.

Русинова благодари на всички гости за това, че в този ден са заедно с децата, които поради една или друга причина живеят далеч от семействата и близките си.

Председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова се обърна към учениците от 51.СУ с думи на патрона на училището Елисавета Багряна:

„Да посееш в душата си зрънцето на обичта е едно от най-важните неща. Пожелавам ви птичка да каца във вашите сърца и да свива там гнездото на обичта, защото обичта към всички деца и към хората е една от най-важните човешки добродетели“.

Писателят Захари Карабашлиев отвори вратичка за размисъл с притча от персийски поет, който говори за три врати, през които трябва да минеш, преди да кажеш нещо. На първата врата е написано: Истина ли е това?“. На втората врата пише: „Необходимо ли е?“ И ако успееш да минеш през първите две врати, стигаш до третата, на която пише: „Добро ли е това, което казваме?“.

„Вашите най-добри приятели са думите. Но като във всяко приключение, има и добри, и лоши приятели. Вие сами трябва да направите избор с кои приятели да вървите напред. Лошите приятели често ще ви водят на място, на което не искате да бъдете. С добрите приятели ще вървите по-бавно, но ще стигнете по-далеч. Това са добрите думи, за които искам да ви поздравя, че сте използвали в творбите си“, обърна се писателят към малките и големите си почитатели в залата.

Захари Карабашлиев отличи като най-добри творби в конкурса стихотворението на Йоан Иванов от IV а клас „Обич“, стихчето на Борис Везев от IV б клас „Думи за обич“, стихотворението на Елия Йосифова от IV в клас със заглавие „На моите непознати приятели“ и разказа на Фани Транчева от IV г клас със заглавие „Думи за обич“.

Победителите получиха грамоти за участието си в Литературния конкурс и подаръци. Всички деца-участници в конкурса бяха поощрени за старанието си и желанието да дарят усмивка и топлина на дете в нужда.

А най-важните гости на Литературния конкурс от Центровете за настаняване от семеен тип за деца без увреждания „Любен Каравелов“, „Паисий Хилендарски“ и „Софроний Врачански“ получиха свое ангелче с добродетел, специално изработени за тях от връстниците им от 51.СУ „Елисавета Багряна“.

Отличените творби можете да прочетете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!