Учениците умеят да се защитават все по-добре от вируси в интернет, заключи МОН след тестовете за десетокласници

OFFNews 08 август 2019 в 12:45 1469 0

Българските десетокласници знаят все повече за сигурността в интернет и защитата от вируси, показва анализът на резултатите от тазгодишното национално външно оценяване по информационни технологии след X клас. То се проведе в 928 училища от 10-и до 14 юни. В него участваха близо 45 хил. ученици.

Тестът беше разделен на две части. Първата съдържаше 20 задачи с избираем отговор, които се генерират на случаен принцип по време на самото изпитване с цел избягване на риска от преписване и подсказване, тъй като учениците решават различни задачи.

В първата част те са се справили най-добре с въпросите за безопасна работа в мрежова среда, защита от вируси и работа със споделени документи.

Втората беше практическа и отново всеки получи персонален вариант на задачата. 98% от явилите се са работили по нея, а повече от половината ученици не са се затруднили при решаването ѝ. Най-добре са се представили десетокласниците в Търговище, Русе и Ловеч.

73% от положилите изпита са получили сертификати за владеене на дигитална компетентност по Европейската рамка за оценяване. Те са успели да отговорят вярно на 50% или повече от въпросите. Средният резултат от външното оценяване тази година е 35,88 точки, което е почти 60% успеваемост. Това е и най-високото постижение досега.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови