Учителите ще провеждат часовете си и в библиотеките

OFFNews 22 януари 2020 в 17:19 2391 0

Снимка МОН

Освен в музеите и художествените галерии учебни занятия да могат да се провеждат и в библиотеките, предвижда третото споразумение за сътрудничество между Министерството на образованието и науката и Министерството на културата, което подписаха министрите Красимир Вълчев и Боил Банов в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ днес.

„Комуникативните умения се формират с четене и дори самото посещение в библиотека може да променя отношението към четенето, към знанието“, заяви министър Вълчев.

Целта на споразуменията е да се създаде мрежа от споделени ресурси за всички ученици, за да се покаже значението на културните институции, да се разшири образователната им среда, за да може те да се развиват пълноценно.

През изминалата година е финансирано посещението на около 7000 деца в различни културни институции и постановки.

"Тази година ще разширим програмата, като добавим и библиотеките“, каза още министър Вълчев.

Министър Банов благодари на МОН за амбицията да продължи добрите практики и за разбирането, че културата е критично важна за израстването на младите хора.

Новото Споразумение цели насърчаване на четенето и повишаване на грамотността, формиране на умения за търсене и ползване на информация у децата и учениците, изграждане на навици за непрекъснато самообразование. В него са заложени още допълнителна квалификация за библиотекарите в обществените и в училищните библиотеки, ангажирани с реализацията на културно-образователните инициативи, организиране на съвместни тематични срещи на учители и библиотекари с цел обсъждане на възможности за обучение, консултации, неформално общуване, подготовка и провеждане на доброволчески инициативи за ученици в библиотечна среда.

Учредява се и награда „ Библиотечна образователна дейност“, която ще се връчва ежегодно на библиотека, на библиотекар, на училище и на учител.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews