Учителка и директор не казали на родителите на починалата Габи, че е ритната в корема

В Пирогов не знаели от какво я лекуват. Министерството представя днес мерки срещу агресията

OFFNews 10 април 2017 в 10:38 22339 3

Месец и половина, след като 11-годишната Габи почина след ритник от съученик в училище, родителите ù проговориха. 

Родителите на детето разказаха пред Нова телевизия снощи всичко, което се е случило в деня на инцидента. Майката каза, че случайно отива по-рано да вземе дъщеря си от занималнята и я вижда легнала на земята на училището, цялата синя.

Майката на Габи Бистра Бранкова сподели, че когато видяла дъщеря си, тя вече е била в безсъзнание. „Тя беше просната на земята, посиняваща, обръщаше очите, бяха ù вадили езика. Г-жа Блъскова (учителката от занималнята, когато се е случил инцидентът) ми каза, че на Габи ù е прилошало, че я е повела към лекарския кабинет, че Габи е припаднала в коридора пред лекарския кабинет и си е ударила главата в радиатора. Тя ме попита дали детето е епилептик. Вместо да ми каже какво се е случило, ми обясни, че епилепсията се придобива”, разказа тя.

После викат линейка и отиват към "Пирогов". 

Родителите не знаят какво се е случило с дъщеря им, а лекарите не знаят от какво са я лекували, докато медик не излиза и не казва, че момичето е с разкъсан дроб и е ритнато в корема. 

„Не обвинявам никой друг учител освен г-жа Ваня Блъскова - за това, че е скрила информацията и директора на училището – за това, че не са взети мерки, за да се предотврати това, което се случи. Детето, което е ритало Габи, е ритало и други деца. Това се знае. Обсъждано е и на родителски срещи. Въпреки това се стигна дотук”, заяви майката на детето.

Тя обвинява и семейството на другото дете за случилото се. „Обвинявам семейството на детето, защото има други деца, които са пострадали от това дете и те не са взели необходимите мерки. Родителите на друго проблемно дете в нашия клас са непрекъснато в училището, непрекъснато се работи с психолози и това дете се променя и влиза в релси”, заяви Бистра Бранкова.

„Надявам се всички да си свършат работата съвестно и да излезе истината наяве. Искаме просто истината да се разбере”, казва майката. 

Бащата на момичето разказва, че госпожата в занималнята не е можела да владее ситуацията в класа. Освен това се учуди, че не е казала, защото когато Габи е била изритана от съученика си в корема, е изкрещяла доста силно и е плакала доста. Той каза, че лекарите в "Пирогов" са му казали, че ако са били сигнализирани навреме, детето му е можело да бъде спасено. 

След интервюто с родителите директорът на училището също излезе с позиция. Той опроверга голяма част от казаното от тях в отворено писмо. Текста му вижте тук.

Днес заради случая Министерството на образованието представя план за превенция на агресията и засилване на сигурността в училищата. Разработен е национален механизъм за борба с агресията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

10.04 2017 в 14:15

И! заради това. Колко пъти ми се е искало да прибегна до членовредителство, само и само да избягам от час. Ама къде ти - ще те превържат за две минути - и пак ще те върнат. Волю - неволю - учиш:)
Прочее, горния текст показва ползата от ходенето на училище, и резултата от неходенето. Рядко неграмотно изпълнение. Махаме избора на стила на повествованието, който е нелеп. Как обаче фразите са съгласувани по време, е над моите разбирания:)
Собствено случката, е идиотична. Там нито един от участниците, нито за миг не е бил адекватен. Нито персонала, нито свидетелите, нито дори потърпевшата. Не е и за чудене, като се замислиш над разказа на родителите. Толкоз им акъла - толкова научили и детето.
 
X

Да помогнем на украинските деца!