Удължава се извънредната епидемиологична обстановка до 15 юли

Ирина Евгениева 24 юни 2020 в 10:30 8351 4

Удължава се извънредната епидемиологична обстановка до 15 юли, съобщи здравният министър Кирил Ананиев в началото на редовното правителствено заседание. 

През този период няма да има нови или по-строги мерки. Той подчерта, че в сила остават изискванията за спазване на социална дистанция и отлична лична хигиена. Контролът също е силно завишен. 

Ананиев обясни, че за периода 26 май–9 юни са били правени среднодневно по 1200 проби на ден, а в последните две седмици по близо 2000.

Относно отчета за среднодневното ниво на положителност на лабораторните изследвания той обясни, че от 26 май до 9 юни то е било 2,43%, докато сега е 4,4%. Здравният министър каза, че това показва, че имаме повишаване на интензивността на епидемичния процес и увеличаване на разпространението на коронавирус.

Има увеличение и на броя на заразените лица медицински персонал - 371 души, в това число са лекари, санитари, медицински сестри, фелдшери, което не е добър факт, подчерта Ананиев.

Още с влизането си премиерът Бойко Борисов нареди на министрите да се разредят и да застанат на 2 метра разстояние. Министър-председателят заяви, че мерките дават резултат и призова хората да спазват дисциплина.

„Бяхме единствените, които дадоха възможност на нашите футболисти да играят пред публика. И какво направи публиката? Струпаха се без маски. Затова има рестрикцията по 1000 души на сектор. Но и това не се спазва. Ако така продължат, ще затворим стадионите както в Германия, Франция, Италия”, каза Борисов. Той бе видимо ядосан, че – както се изрази – този жест не се отчита.

„Отворихме дискотеките, видяхте какво правят там. Съжалявам. Демокрацията е за дисциплинираните, за вътрешната дисциплина да спазваш определените правила“, заяви той.
Министър-председателят обясни, че връщането на маските е направено само заради увеличаващия се брой заболели с коронавирус. “Доста хора отидоха в Гърция на почивка и казват, че всеки сервитьор носи маска, шлем, а глобата е 5000 евро”, добави премиерът.

Наред със заболелите се увеличава и броят на оздравелите, коментира Борисов и допълни, че заболелите с лекуват с най-добрите медикаменти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

4

Нострадамус

24.06 2020 в 13:16

Прокурори влизат в ГДБОП и изискват определени разработки. Такива, дето „отлежават“.
Шефът на ГДБОП е силно притеснен и звъни на Борисов – „кво става“.
Шефът на ГДБОП е лична капия на Борисов.
Борисов звъни на Гешев - „кво става“.
Гешев отвръща: „Ако още веднъж ми се обадиш по телефона, такава пресконференция ще свикам, че ще ти завие свят!“.
И му затваря телефона...
Предстои ли акция „На колене! Ти си абсолютен престъпник!“? ( Веселина Томова)

5712

2

tough

24.06 2020 в 11:55

Toя трябва да е доста тъп, щом очаква стадото самО да се пази.

4821

1

Марто

24.06 2020 в 11:13

Краят ви е близо, предатели!