Укрепват Перник, като пълнят минните галерии под града с отпадъците на ТЕЦ-Бобов дол

Финансирането е осигурено от държавата

OFFNews 21 май 2020 в 14:58 5144 1

Старите минни галерии под Перник се пълнят с производствения отпадък от "ТЕЦ-Бобов дол". Това стана ясно от внесеното инвестиционно предложение от държавната фирма "Еко Антрацит" за отстраняване на вредните последици от прекратяване на подземния въгледобив в града, съобщиха от общината.

Проектът предвижда укрепителни мероприятия за стабилизиране на земната основа в районите, засегнати от миннодобивната и ликвидационни дейности.

Галериите ще се пълнят с шлака, дънна пепел от котли и летяща пепел от изгаряне на въглища.

Според управителят на "Еко Антрацит" Християн Султанов този отпадък не се класифицира като опасен.

"Рецептурите на хидросмесите за запълвачни и тампонажни работи се базират на дългогодишния опит и са уточнени чрез експресни лабораторни и полигонови измервания. За нагнетяване на хидросмесите ще се прокарат сондажи", добавя той. 

Хидросмесите се приготвят в запълвачен комплекс, разположен извън Перник. След това в бетоновоз се зареждат всички компоненти на хидросместа (цимент, шлам, електро-филтърен прах и вода), с изключение на стабилизиращата и пластифицираща течна добавка, и се транспортират до сондажите. От нагнетателния комплекс до сондажа хидросместа ще се нагнетява по маркуч, обясняват от "Еко Антрацит". 

Към този момент това инвестиционно предложение е на първи етап от техническия проект "Техническа ликдидация и отстраняване на вредните последици при прекратяване на производствената дейност във въгледобива на "Мини Перник" ЕАД в рамките на град Перник". 

Подобен проект се изпълнява за първи път в България, уточни управителят на "Еко Антрацит". Финансирането е осигурено от държавата, добави той.

По думите му, ако до края на юни благополучно приключат съгласувателните процедури и община Перник издаде строително разрешение, държавното дружество е готово да започне работа веднага.

Земята под Перник е прорязана от дългогодишния въгледобив, вследствие на което са възможни срутвания в различни части на града. В риск е инфраструктурата на 5 квартала - "Драгановец", "Клепало", "Красно село", "Байкушева махала" и "Рудничар".  Галериите под града са изоставени и се пълнят с вода. 

Изпълнението на този проект ще се извършва на пет етапа, разпределени по отделните застрашени квартали. 

Според Султанов се очаква първият етап от големия проект за укрепване на земята под Перник да бъде изпълнен за две години. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови