Уолтопия призова правителството да разреши вноса на респиратори без сертификат

Владимир Йончев 20 март 2020 в 18:35 3735 0

Ивайло Пенчев

"Уолтопия" изпрати обращение до правителството, с което го призовава да разреши вноса на респиратори без сертификат.

Обръщаме към вас във връзка с инициативата ни да закупим колкото се може повече респираторни апарати, обединени с други предприемачи като нас, се казва в съобщението на фирмата на Ивайло Пенчев. Шефът на "Уолтопия" миналата седмица дари на Александровска болница 222 000 лева за закупуване на респиратори, но под условие неговите служители и родителите им да ги ползват с предимство при нужда. Александровска болница върна дарението по морални съображения, а Пенчев обяви, че е готов да дари още по-голяма сума и да я дари на болница, която ще приеме дарението с неговото условие.

Освен това Пенчев обяви, че е намерил респираторни апарати от Китай на цена 11 000 лева за брой, при положение, че поръчаните от Александровска болница апарати от Япония струват 37 000 лева бройката.

Ето пълния текст на обращението му до правитесктвото:

Апаратите, с които разполагат болниците в момента са крайно недостатъчни. Това води до опасността лекарите да бъдат изправени пред избора кого да “закачат” и кого да спасят - по-млад или по-възрастен човек, както в Италия например. Ние искаме да се погрижим за живота и здравето на нашите служители и успоредно с това да предоставим на болниците оборудване, с което да помогнат на колкото се може повече хора.

Създадохме доста голяма група от предприемачи желаещи да купуваме машини и да ги даряваме.

Намерихме машини, които поръчахме от Китай, но първите ще пристигнат най-рано около 10-ти април. Ситуацията се усложнява с всеки изминат час. Фирмите които имат CE сертификат са изключително търсени от целия свят и респираторните им апарати са свършили навсякъде. Борбата е за всяка машина, за всеки час.

В същото време има производители, които имат количества апарати на склад, но те нямат този CE сертификат. Те могат да доставят.

Смятаме, че е разумно в този кризисен период да бъде допусната доставка на такива машини въпреки липсата на сертификат. По-конкретно: ако една такава машина е одобрена за ползване в Китай, да може да се ползва и в България без допълнително сертифициране.

Предлагаме на българското правителство да разреши това веднага, преди някое друго правителство да го е направило и тези машини също да се изчерпат.

Готови сме да съдействаме по всякакъв начин с информация и осъществяване на контакт с производителите.

Ако всеки предприемач успее да купи дори една машина, ще има достатъчно и никога никой няма да остане без въздух в България!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови