Условна присъда получи шофьор, убил велосипедист в аварийната лента на 'Хемус'

OFFNews 20 септември 2017 в 12:56 2400 0

Условна присъда получи шофьор, убил велосипедист в аварийната лента на 'Хемус'

Шофьор получи условна присъда за смъртта на велосипедист, който убил в аварийната лента на магистрала "Хемус".

Николай Н. от Провадия бе признат за виновен от състав на Варненския окръжен съд. Подсъдимият се призна за виновен и така се е стигнало до по-леката присъда от 1.4 год. лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок и лишаване от право да управлява МПС за срока на наказанието.

Тежкият пътен инцидент станал на 2 август 2014 г. Подсъдимият Николай Н., тогава на 20 години, навлязъл в аварийната лента на магистралата в посока летище Варна. Там застигнал 67-годишен велосипедист. Колелото на Руско Ч. било отхвърлено след удара, а автомобилът на Николай Н., който пътувал със скорост над 100 км в час, продължил да се движи. Пострадалият бил откаран в болница, където починал.

Причина за смъртта му според заключението на съдебномедицинската експертиза е тежка комбинирана травма на гърдите и корема, с разкъсване на черния дроб и последвал излив на значително количество кръв в коремната кухина.

По делото са назначавани няколко експертизи, след като експерт в тройната автотехническа експертиза година след инцидента се отказал от заключението си, че ударът на автомобила в колелото е бил в аварийната лента. Без да му бъде официално възложено, експертът си поставил сам задачи, на които си отговорил, като опровергал даденото по-рано заключение на тройната автотехническа експертиза. Той застъпил тезата на защитата, че ударът е бил в дясното платно на автомагистралата.

Окръжната прокуратура във Варна назначила повторна комплексна автотехническа експертиза, която доказва къде и как автомобилът на подсъдимия е застигнал велосипедиста чрез повредените детайли след удара на колата в колелото, следите от задирания по асфалта, начупените храсти и разположението на двете превозни средства непосредствено след сблъсъка.
Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд в града.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови