Увеличават се цените на клинични пътеки за детско и майчино здравеопазване

OFFNews | 03 май 2019 в 12:16 | 1299 |0

Механизмите, по които болниците ще получат допълнителни средства през втората половина на годината, както и мерки за подобряване финансирането на здравеопазването и достойно оценяване труда на медицинския персонал, бяха обсъдени на среща при министър-председателя Бойко Борисов.

В нея участваха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, представителят на Сдружението на областните болници проф. д-р Тодор Черкезов, председателят на Националното сдружение на общинските болници д-р Неделчо Тотев, както и директорите на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и УМБАЛ „Александровска“ проф. Асен Балтов и доц. Костадин Ангелов.

На срещата бе договорено увеличение на клиничните пътеки, с приоритет върху детското и майчино здравеопазване, съобщи ха от Министерството на здравеопазването и от лекарския съюз.

Три са механизмите, по които ще бъдат подпомогнати финансово лечебните заведения и медицинските специалисти. Първият е Наредба № 3, която финансира лечебните заведения за дейности извън задължителното здравно осигуряване. По тази линия ще бъдат подпомогнати лечебни заведения в труднодостъпни и високопланински райони в страната, белодробните болници, психиатричните болници и спешната помощ. Вторият механизъм ще бъде чрез финансиране по линия на НЗОК, свързан с промяна на клинични пътеки, цените на някои от които не са изменяни от години. Предвиденият за това ресурс е в размер на 50 млн. лв. от НЗОК. Министър Кирил Ананиев коментира, че това е наложително, тъй като трудът на медицинския персонал, изпълняващ тези клинични пътеки, не е оценен справедливо. Затова съвместно с БЛС започва работа по преценка на клиничните пътеки, които да бъдат увеличени, като акцент ще бъде поставен върху разходите за персонал.

Третият механизъм ще е подготвената от Министерството на здравеопазването Методика за формиране на разходите за персонал и определяне на индивидуалните работни заплати. Министър Ананиев посочи, че документът е съгласуван с БЛС и с асоциациите на лечебните заведения и изрази надежда работата по методиката да приключи и по-рано от обещаната дата 15 май. Целта на методиката е справедливо, обективно, прозрачно и недискриминационно разпределение на разходите за персонал. Министър Ананиев заяви, че самото разпределение на средствата ще се извършва на база вътрешни правила във всяко лечебно заведение при спазване на указанията в методиката. „Целта е да се остойности по достойнство трудът на хората навсякъде“, допълни здравният министър.

От 1 юни ще бъдат променени съответните клинични пътеки и ще бъде получено финансирането по Наредба № 3. Министър Ананиев очаква увеличенията на заплатите на медицинските специалисти да бъдат получени с юнските и юлските възнаграждения, допълват от МЗ.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !