В Художествената академия без заплати, парите дадени за капиталови разходи

OFFNews 13 декември 2019 в 11:34 3350 0

Преподаватели и служители от Националната художествена академия останаха без заплати и хонорари, а студентите - без стипендии. Не са получени възнагражденията за ноември, които е трябвало да бъдат преведени на 26-и същия месец. До момента няма плащане и заради това вчера работещи в НХА излязоха на мълчалив протест.

Според публикуваните отчети на Академията липсват 600 000 лв.

"Нямаме представа защо ги няма парите. Днес, на заседание на Академичен съвет, трябва да бъде даден отчет и направено разяснение", коментира Диди Спасова от "Връзки с обществеността" в НХА. 

МОН е било уведомено на 11 ноември за проблема от синдикалната организация в НХА и е разпоредена спешна проверка. Тя показва, че средствата са пренасочени за капиталови разходи, каза пред журналисти министър Красимир Вълчев.

В този случай министерството не може да се намеси, като например отпусне допълнително пари, защото висшите училища получават субсидията си по формула. Отпускането на такива сега би означавало да бъде нарушен законът, обясни министърът. Отделно от това, висшите училища са автономни и държавата не се меси в разпределението на средствата и формирането на бюджетите им. Отговорност за тях носи ректорът.

"Ректорът е този, който изцяло и самостоятелно се разпорежда с бюджета и министерството нито му утвърждава бюджета, нито съгласува какво да бъде изпълнението на разходите", каза Вълчев.

OFFNews потърси за коментар ректора проф. Николай Драчев, но към момента той не отговаря на телефонния си номер.

Синдикатите подозират, че парите, пренасочени за капиталови разходи, са отишли за изграждането на новия учебен корпус на НХА на ул. "Шипка" 1. За него се осъществява европейски проект на обща стойност 2 999 600 лв., но само договорите за строителството са на стойност 7,55 млн. лв. Отделно от това, управляващият орган на оперативната програма е наложил финансова корекция. Висшето училище няма да получи близо 276 000 лева от парите и ще трябва да ги покрие от собствения си бюджет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!