В Пирин има незаконни писти и лифтове, потвърди прокуратурата

Милен Енчев 24 февруари 2014 в 16:40 12081 9

Ски зона Банско

Прокурорска проверка на документацията за пистите и съоръженията в ски зона Банско в национален парк „Пирин“ е потвърдила съмненията, че в зоната има незаконни обекти. Това се казва в писмо от Върховната административна прокуратура до представители на неправителствената екокоалиция „За да остане природа в България“.

Проверката е била назначена по повод сигнали на екоактивистите, че предложените от община Банско промени в Плана за управление на парка (целящи допускане на ново строителство в парка – втори кабинков лифт, няколко ски лифта и писти) имат за цел не само ново застрояване на парка, но и узаконяването на незаконни строежи в ски зоната.

Завършването на проверката е поверено на Окръжна прокуратура - Благоевград, от която се очаква установи причините и потенциалните виновници за незаконосъобразното строителство в парк „Пирин“.

Сред незаконните обекти е пистата „Плато 1“, за която екоминистерството призна още през 2011 г. Пистата, дълга около 1700 метра нито фигурира в Териториално устройствения план на ски зоната, нито в концесионния договор между държавата и фирма „Юлен“. Освен това тя няма никакви екооценки и съгласувателни решения от министерството на околната среда, няма и документи за строеж или пускане в експлоатация – нито от община Банско, нито от строителния контрол (ДНСК).

Другите обекти, при които според ВАП има „неясноти относно пълното спазване на законовите разпоредби“, са пистите „Шилигарник 2“ и „Стражите“, ски влекът в местността „Чалин валог“, резервоарът за вода на Бъндеришка поляна.

При строежа на ски влека и на резервоара концесионерът „Юлен“ е имал разрешения за далеч по-малки съоръжения и своеволно е надхвърлил многократно капацитета им, заключава прокуратурата. Резервоарът на Бъндеришка поляна, отдавна построен, е с капацитет 15 хиляди кубични метра. Преди години екоминистерството е съгласувало строителство на резервоар с обем 104 кубика там, макар че такова съоръжение не е било предвидено в устройствения план. По-късно, през 2003 г. фирма „Юлен“ поискала да й бъде съгласуван проект за 15 хиляди кубика, но искането не било одобрено от министерството. Въпреки това същата година общината дала разрешение за строеж. „Налага се извод, че използвайки съгласуването за по-малкия водоем, „Юлен“АД без разрешение и съгласуване са построили по-големия водоем“, пише в писмото от прокуратурата.

Ски влекът тип „Паничка“ в местността „Чалин валог“ е изграден без екооценка и съгласуване. През 2007 г. е било съгласувано изграждането на детски ски влек. „Вероятно възползвайки се от това разрешение, Юлен АД е изградило по-голямото съоръжение“, пише прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!