В СОС днес: Проекти за строежи, протести и размяна на имоти

OFFNews 26 юли 2018 в 08:08 3376 0

Поредни опити да премести строежи на инвеститори от конфликтни терени ще прави Столичният общински съвет на заседанието си днес. 

Общината ще дари свой имот от 2,5 дка в Младост 4, а ще получи като дарение 1,7 дка в Младост 1. Собственикът "Експо истейт пропърти" ще доплати 450 000 лв. на СО. Целта е и протестиращите срещу планирания строеж, и дружеството да бъдат удовлетворени. За да се случи това, са необходими гласовете на 3/4 от общинските съветници. 

Вносители на предложението са съветниците Карлос Контрера от групата "Патритоти за София", независимият Симеон Славчев, част от "Политическа група 5", и Йордан Господинов  от ГЕРБ. 

Теренът на "Експо истейт пропърти" се намира до булевард "Цариградско шосе" между блокове 1 и 11 в "Младост" 1. Живеещите в тези две сгради, както и в блок 2А, са подали жалба в община Младост срещу застрояването на терена - зелено пространство, което в момента се ползва за паркинг. "Експо истейт пропърти" не е започвало процедури по издаване на разрешения за строеж, се казва в доклада на вносителите. 

Според подробния устройствен план теренът е отреден за 20-етажно застрояване, като зоната е без ограничение за височината и максималните допустими параметри на застрояване. 

Общинският терен, който ще бъде дарен, е в зона, в която също са допустими максималните параметри на застрояване, но с устройствения план се допуска строителство на офис и жилищна сграда до седем етажа с подземни гаражи. 

Теренът в Младост 1 ще остане незастроена зелена площ, като част от него ще продължи да бъде паркинг, става ясно още от доклада на Контрера, Славчев и Господинов. 

Пети опит да дари два имота в "Оборище" и "Лозенец", готови за застрояване, в замяна на един - междублоково пространство в "Слатина", за който има издадено разрешение за строеж, ще прави СОС. 

Собственик на имота е арх. Венцислав Дучев, а вносители на доклада са председателите на всички политически групи без БСП - Малина Едрева (ГЕРБ), Борислав Бориславов ("Реформаторски блок"), Карлос Контрера ("Патриоти за София"), Симеон Славчев и Светослав Витков (като представители на "Политическа група 5").

Терените, които общината предлага, са на ул. "Русалийски проход" 21 в  "Лозенец" (1059 кв. метра, оценен на 2.226 млн. лева) и на ъгъла на булевардите "Мадрид" и "Ситняково" (620 кв. метра с оценка и 1.886 млн. лева). В първия може да се построи жилищна сграда, а във втория - офиси. 

Последният опит на Столичния общински съвет да реши проблема с предвидения за строеж частен терен, на който има изградени детска площадка и градинка и инвеститорските намерения водят до бурни протести сред жителите на района от години, се провали преди две седмици. 

"Общински съветници от БСП, Група 5 и РБ постъпиха безотговорно с гражданите на "Слатина". Лесно е да подклаждаш протести и да участваш в тях, а когато трябва да се намери решение на проблема, да гласуваш против или да закъснееш за заседанието на СОС", коментира разгневен председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков тогава. По думите му на председателски съвет лидерите на групите в СОС са се разбрали да подкрепят решението, но са се отметнали при гласуването в зала или изобщо не са участвали във вота.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова пък поиска съветниците, гласували "против", да предложат решение, което да удовлетвори исканията на жителите на квартала. Тя припомни, че инвеститорът има законно право да строи на терена си, което е доказал и в съда.

Теренът с детската площадка и градинката е собственост на "Агора - Ин" ЕООД на арх. Венцислав Дучев. Предвиденото застрояване е четириетажна сграда с трафопост, без зелени площи, още от 2000 г. Със заповеди на кмета на района през 2004 г. и на главния архитект през 2007 г. застрояването е потвърдено. Устройствената зона в района е за високоетажно жилищно строителство - до 26 м. със задължително подземно ниво паркинг.

През 2011 г. Дучев получава разрешение за строеж и започва подготовка на терена. От тогава датират и протестите. През годините недоволните спираха багери с телата си, три коли бяха подпалени в квартала. Протестиращи, охрана и собственик се обвиняваха взаимно в незаконни действия. 

Сега Дучев трябва да доплати на общината и 505 434 лв., защото получава по-голяма площ от двата терена.

След като получи имота в Слатина СО трябва да го обяви за публична общинска собственост и главният архитект на София да промени служебно ПУП като определи терена за озеленяване. 

Предложението за разменените дарения бе подкрепено от три комисии към СОС - по финанси и бюджет, по икономика и собственост и по архитектура.  

Очаква се днешният рунд на последното заседание на СОС преди лятната ваканция. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови