В Симеоново на протест срещу укрепване на дере, тръби от канализацията капят в него

OFFNews 31 август 2018 в 09:44 3028 0

Жители на Симеоново излизат на протест днес срещу строителни дейности в дерето на Сухата река, които според тях заплашват сигурността и живота им. 

Те ще изразят недоволството си на ул. "Горска ела" от 16 часа. "С извършващите се в момента активни строителни дейности по левия бряг на реката са заплашени нашата сигурност и живот. Стесняването и изместването брега на реката и бетонирането само на едната страна затруднява и променя оттока на планинските води от Витоша, като ги насочва към незащитения бряг до нашите домове. Това застрашава пропадането на отсрещния бряг, което ще доведе до разрушаване на инфраструктурата, пожарните кранове и ВИК мрежата", твърдят от Гражданско сдружение “Инициатива за Симеоново“ и Инициативен комитет за подобряване качеството на живот в квартали и села в южната
част на Столична община. 

Зам.кметът на район Витоша Кънчо Кънев обясни за OFFNews, че не става дума за незаконен строеж, а за аварийно укрепване в дерето. По думите му след като приключи укрепването от едната страна на реката, ще бъде защитен с бетонни блокове и другият бряг. Тръбите от канализацията на къщите в района се стичат в Сухата река, склоновете са обрушени от незаконните тръби и укрепването е необходимо, категоричен е той.

Според протестиращите стената не е на мястото си и изместването и стесняването на коритото на реката е необратимо. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови