В Стралджа продължава битката с ку-треската

OFFNews 21 юни 2020 в 19:43 2423 2

Продължава пръскането срещу комари и кърлежи в Стралджа заради случаите на ку-треска по животните в града. Заболяването се предава и на хората, а някои симптоми са сходни с тези при коронавирус.

Преносители на заболяването са кърлежите и по тази причина от Регионалната здравна инспекция в Ямбол препоръчаха щателна дезинфекция - освен около фермите, в които е констатирана заразата, и на площи и в по-широк периметър.

В община Стралджа са констатирани случаи в стада в село Атолово и в града - общински център, уточни зам.-кметът на общината Иван Иванов пред БНР.

„Оказа, че двете стада са на летен лагер южно от град Стралджа. Не мога да кажа, че са в непосредствена близост, но не са и толкова далеч. Данните, които имат, и което ни е изпратено като разпореждане, е свързано с това, че кърлежите са основният приносител на тази болест, а тази година като дъждовна, е много подходяща за развитието на популацията им“, посочи Иванов.

В съседните общини Болярово и Елхово, където също има регистрирани случаи на ку-треска, също се извършва пръскане срещу кърлежи.

До момента и 14-те работници, грижили се за заболелите животни, са в добро здравословно състояние и не проявяват симптоми на заболяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5712

2

tough

22.06 2020 в 07:40

То хубаво, трябва нещо да се прави, ама пръскането общо взето действа до първия дъжд. Смятайте сега като вали почти всеки ден.

23293

1

Стефан

21.06 2020 в 21:14

А магистрални джипчета, групови снимки като за реклама на дамски превръзки, и самодоволни премиерски хихикания - кога?