В Свищов обмислят издигането на паметник на руския цар Александър Втори

OFFNews 03 април 2017 в 08:05 3044 0

В Свищов обмислят издигането на паметник на руския цар Александър Втори

Издигането на паметник на руския цар Александър Втори е било обсъдено в Свищов. Паметникът трябва да бъде издигнат на брега на Дунав, а в общественото обсъждане на идеята са участвали повече от 50 души. Инициативата е на група граждани от Свищов, уточнява пред БТА кметът на града Генчо Генчев.

Идеята е паметникът да се издига на 8 метра височина. Той е дело на скулптора Зураб Церетели от Балканския институт за възстановяване и развитие. 

През февруари Общинският съвет е дал зелена светлина за построяването на паметника.  

По технически причини няма възможност масивната статуя да бъде монтирана в навечерието на 140-ата годишнина от Освобождението на Свищов, която ще бъде чествана на 27 юни тази година. 

"Предложението за поставянето на статуята е по-скоро идея и не бива да се политизира, дали ще се осъществи, или не - времето ще покаже", коментира Генчев. Той смята, че трябва да се съберат всички гледни точки и да се анализират, защото идеята има както привърженици, така и противници.

_____

Александър II Николаевич е император на Русия, цар на Полша и велик княз на Финландия (1855 – 1881 г.) от династията Холщайн-Готорп-Романов. Той е известен с премахването на крепостничеството през 1861 г., която му донася прозвището Цар Освободител. В България това прозвище се свързва най-вече с победата му в Руско-турската война през 1877 – 1878 г. След 1866 г. срещу него са извършени осем атентата. Негов паметник се извисява пред сградата на Народното събрание в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews