В бюджета за 2016 г. няма данък "вредни храни"

Горанов за надбавките: Пази Боже поводът да имаш дете да е 37 лева

OFFNews 07 ноември 2015 в 11:20 4172 6

Снимка "Седмицата"/Дарик радио

Министърът на финансите Владислав Горанов в студиото на предаването "Седмицата" по Дарик радио

Данък "вредни храни" не е калкулиран в бюджета. Той не е изминал своя път, нито аз съм оформил мнението си "за" или "против" него. По този въпрос има много противоречиви тези, а и не съм видял окончателен проект на министър Москов.

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в интервю за "Седмицата" на Дарик радио.

Той подчерта, че още в предизборната си програма ГЕРБ ясно са написали, че са против въвеждането на нови данъци.

Целите за подобряване здравето на нацията са безспорни и ако ги постигне и донесе нулев приход, ще е изпълнил целта си, но е мога да се произнеса "за" или "против" - факт е, че той би засегнал най-бедната част от населението, което, иска или не, е принудено да купува евтини храни.

По повод протестите на полицаите Горанов заради заложеното в проектобюджета отнемане на техни социални придобивки заяви, че Министерството на финансите няма да оттегли бюджета.

"Между първо и второ четене ще направим корекциите, с които обещахме на полицаите, че ще изпълним исканията им", каза той.

По негови данни полицаите, които са подали рапорти за напускане, не са 2000, а около 500.

"Не им препоръчвам да бързат да подават рапорти - няма причина, а и не е толкова лесно да си смениш работата. Няма причина, защото единствената промяна за сегашните служители ще е в броя дни отпуск и че увеличението на заплатите им ще става по друг принцип".

На въпроса нормално ли е детските надбавки да се увеличават само с 2 лева през 2016 г. в страна с толкова тежка демографска картина като България Горанов отговори с: "Пази Боже поводът да имаш дете да е 37 лева".

Темата за данък "вредни храни" беше коментирана и от бившия премиер Иван Костов днес.

Според него този данък няма да има никакъв ефект.

"Това е изключително скъп за събиране данък, той трябва да се събира по модела на акциза. Как една вафла ще я държите в акцизен склад, а друга ще я продавате свободно? Едни напитки ще ги държите в акцизен склад, а други ще ги продавате свободно? Знаете ли как се менажира това? С огромни пари. А здравният ефект не е доказан."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови