В деня на будителите президентът призова за борба срещу мрака и моралната криза

OFFNews 01 ноември 2018 в 12:44 1618 0

В деня на будителите президентът призова за борба срещу мрака и моралната криза

В деня на будителите президентът Румен Радев призова за борба срещу моралната криза. В словото си по повод празника, тоя заяви, че вярва, че съвременните будители са на висотата на "историческото предизвикателтво".

Будители е имало и в най-мракобесните времена. Има ги и днес. Преди месец призовах за национално единение, но това не е апел да запълним обществените разломи с примирение и безличие. Това е апел за борба. За демокрация, за справедливост, за просветеност, за свобода на словото. Единението е всенародно усилие в името на високи цели. И будителството е пътят към неговото осъзнаване и сбъдване. Будителите родиха Възраждането. Вярвам, че съвременните будители също ще бъдат на висотата на историческото предизвикателство: да преборим унинието, мрака, безразличието и моралната криза, за да пребъде България!, каза той, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

Радев каза още, че интелектуалният авторитет не е достатъчен, за да бъде човек будител:

Трябва да имаш добавена стойност от доблест, кураж и посветеност. Будителите са мисионерите на културата, морала и свободата. Едни будят с таланта си, други с пример. Едни пишат книги и играят на театралната сцена, а други пишат история и носят достойно своята ролята на сцената на живота.

На отбелязването на празника в президенството бяха поканени изявени представители на българската духовност.

В словото си Радев каза още:

Затова днес тук е Кристиян, който посвети силите си на спасяването на последната теснолинейка в България, за да има транспорт за хората в Родопите. Тук е и софиянецът Пламен, който прави чудеса за училището в родното си село. Тук е и планинският водач Орлин, който увлече стотици хора да носят на гръб материали високо в планината, за да изградят заедно животоспасяващ заслон. Тук сте и вие, големи имена на българската култура и наука и хора с кауза, които не се нуждаят от представяне.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews