В кризата поевтиняха само домати и краставици, другите цени растат

OFFNews 10 май 2020 в 11:36 2882 0

Само доматите и краставиците са поевтинели в сравнение с март, джинджифил, чесън и моркови са поскъпнали най-много. 

Цените през май показват леки колебания нагоре, но като цяло се задържат на нивата от април.

Това показва прочуване на КНСБ, изготвено от Института за социални и синдикални изследвания, за динамиката на цените на 31 хранителни и нехранителни стоки в 26 областни центрове, съобщиха от синдиката. 

В сравнение с ценовите нива преди извънредното положение (базата е 1 март 2020 г.) се наблюдава нарастване на всички наблюдавани стоки. 

По-драстично увеличение се наблюдава при плодовете. В периода март - май кумулативният ръст достига до 32,5 процента при ябълки; при лимони до 46,2 процента, портокали до 25 процента. Причината е сезонния фактор, но този ускорен тренд не излиза извън обичайните параметри. При зеленчуците тенденциите са разнопосочни и се обуславят също от сезонния характер на продуктите. 

Спад се отчита при доматите с 3,5 процента спрямо началото на март, както и при краставиците - спадът е с 15,2. На другия полюс е джиндифилът с рекордния ръст от 100,7 процента, следван от ръста на цените на чесъна с 46,1 процента, на морковите с 27,7 процента. През май цените на джинжифила и на чесъна се задържат на същите нива от април, когато достигнаха рекордно високи стойности без достатъчно обоснована аргументация за това нарастване. 

При останалите хранителни стоки се наблюдават леки колебания нагоре. По-отчетливо е нарастването на цените на при захарта с 10,1 процента, риба скумрия с 8,6 процента, свинското месо с 5,3 процента, предаде БТА. 

При нехранителните стоки през май трендът се задържа на месечна база, но в сравнение с периода преди кризата нарастване е рекордно за антибактериалния гел с около 2,5 пъти, белина с 3,5 процента, мокри кърпи с 11,1 процента. Тези продукти в период на медицинска криза са с повишено потребление и цените им се задържат на високи нива, като антибактериалният гел достигна цени от 44 лв., при 18 лв. от началото на кризата. 

Получените данни са осреднени на национално ниво и дават представа за настъпилите изменения. Периодът на наблюдение е първо число за месеците март, април и май. Проучването не е представително, уточняват от КНСБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови