В пернишко село няма воден режим, но няма и вода

Иванка Димитрова 31 декември 2019 в 10:27 3161 0

В пернишкото село Кралев дол няма обявен воден режим, но няма и вода, пише ни Иванка Димитрова. Във високите части на селото тя идва едва за по 2 часа по два пъти на денонощие. Селото не се захранва от язовир "Студена", а има собствен водоизточник. Въпреки това от средата на юни кранчетата на чешмите са пресъхнали. 

Подавани са многократни сигнали до всички отговорни институции. Засегнатите жители на пернишкото село дори събрали подписка, подкрепена от над 200 човека. От ВиК Перник отговорили, че не могат да вземат отношение по проблема, защото нямат мониторинг над каптажа. Кметът на селото премахнал самоволно измервателните уреди и иззел ключовете на хората от водното дружество. Така кметът Пламен Георгиев единствен знаел какво и защо се случва с водата на селото.

Запитване за проблема местните изпратили и до КЕВР. Експертите от комисията отговорили, че става въпрос за неправомерно затваряне на крановете и пренасочване на водата.

На проведено преди две седмици събрание кметът Пламен Георгиев обяснил, че ВиК не трябва да бъдат допускани в селото, защото не разбират нищо и той щял да управлява водните запаси, въпреки че хората настоявали да се срещнат с представители на дружеството и Областния управител на Перник, за да разберат от тях защо вече 6 месеца са принудени да живеят без вода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови