В ромските махали ври и кипи. Жителите не се подчиняват на мерките срещу заразата

OFFNews 19 март 2020 в 09:53 16743 8

Няколко ромски гета в страната са блокирани заради нежеланието на хората да се съобразят с ограниченията против разпространението на коронавируса у нас. В подстъпите им са сложени КПП-та, а хора с мегафони разясняват причините за блокадата на майчин език.

Първа Нова Загора въведе вечерен час за непълнолетни и пропускателен режим в ромския квартал "Шести", съобщиха от местната община преди дни. Това са част от допълнителните мерки на кризисния план на оперативния щаб. Таксиметровите шофьори трябва да разполагат с предпазни маски, ръкавици и дезинфектанти. Контролът е възложен на полицията.

В квартала с високоговорител на майчин език ще се оповестяват ограничителните режими. На всички домоуправители се разпорежда да предприемат засилена дезинфекция на общите части на сградите.

Сливенският ромски квартал "Надежда" също е под блокада. Кметът Стефан Радев е поискал от МВР постоянно присъствие на полиция в квартала и селата Сотиря и Тополчане. Община Сливен е засилила информационната кампания сред ромската общност за опасността от заразата и мерките, които хората трябва да предприемат. Извършена е дезинфекция в гетото. 

Община Сливен призовава днес всички жители да дезинфектират общите части във входовете. За да се ограничи разпространението на смъртоносния вирус, се ограничава движението на възрастни хора от днес, временно се прекратява продажбата на билети на цена от 20 стотинки за градския транспорт, както и безплатните пътувания.

Към момента няма потвърден случай на заразен с COVID-19 на територията на Община Сливен. Въпреки това кметът Радев призовава жителите да не излизат навън, освен ако това не е наложително.

Радикални мерки ще предложи на кризисните щабове в Пловдив и кметът на район "Източен" Иван Стоянов, където се намира кв. "Столипиново. Там положението излезе от контрол, въпреки срещите на кмета с местните лидери на малцинствата и мерките, които се
взимат досега.

„След срещата имаше разбиране и първият ден спазваха разпорежданията, които са спуснати от Националния кризисен щаб. В последните два дни обаче нещата стават неконтролируеми. Постоянно имаме струване на хора, аз съм по цял ден в квартала заедно със зам.-кмета на района Ерол Садъков. Имаше първо огромно струпване пред пощата за получаване на социални помощи. Направихме организация с часове за получаване на помощите. Не даде резултат, отново имаше струпване”, обясни Иван Стоянов. 

„С мегафони ги разпръскваме – казваме им, че това може да ги убие. След като си тръгнем, те отново се събират на огромни тумби в паркове, училища, детски градини… Забранихме сватби, сюнети, а погребенията в много малък кръг – без автобуси и голямо струпване", обясни Стоянов.

Около 30 души, завърнали се от чужбина, са под карантина. Кметът не вижда друг начин да се справи със ситуацията, освен да приложи модела на Банско и въвеждането на вечерен час.

В Ямболската ромска махала "Райна Княгиня" се въвежда засилено полицейско присъствие, ежедневни засилени проверки в жилищния комплекс и прилежащите улици на квартала за спазване забраната за ограничаване на частните мероприятия с масов характер на открито. Ще се правят внезапни проверки и в останалата част от територията на община Ямбол. В МВР са получени много сигнали за нарушаване на обществения ред. С цел засилване на информационната кампания на населението в жк „Райна княгиня“ и прилежащите улици на квартала за опасността от заразата и мерките, които хората трябва да предприемат, при необходимост оповестяването ще се извършва и чрез високоговорител, се казва в съобщението на МВР.

Всички входове и изходи от север, от страната на бул. „Ал. Батенберг“ на ромската махала в Казанлък, са затворени. Причината е да се ограничи движението на хората от квартала. Излиза се през полицейски пунктове от западната страна, като е препоръчително хората, които влизат и излизат, да представят лични карти.

Мерките, които взе общината, са заради ограничаване струпването на хора, така и във връзка със сигнали, че в региона се прибират сериозни групи от чужбина, като има възможност част от тях да влязат и в ромската махала в Казанлък.

Засилено е присъствието на полиция и в квартал „Столипиново” в Пловдив от днес заради COVID-19, съобщи на брифинг областният управител на Пловдив Дани Каназирева. С мегафони хората от квартала ще бъдат предупреждавани да не се струпват по много на едно място. Улиците се дезинфекцират редовно.

Ако тези мерки не дадат резултат, ще се премине към затваряне под карантина на целия квартал, предупредиха от Областния кризисен щаб. „Това не се прави в момента, за да не ескалира напрежението, но от другата седмица може да се наложи“, обясни Каназирева. Тя добави, че е необходимо и Спешна помощ да влиза в квартала с полиция, тъй като там не са редки случаите на агресия.

От ОДМВР съобщиха, че в момента ситуацията там е спокойна, няма напрежение. Работи се индивидуално за превенция на болестта. Засега няма сигнали от други ромски квартали в града, а само от Столипиново и затова усилията се насочват към него.

Шефът на Националния щаб ген.-майор д-р Веселин Мутафчийски каза по-рано тази сутрин, че ще е истинско предизвикателство да се поставят под карантина пристигащите от гурбет жители на ромските махали в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12082

8

leomesi

19.03 2020 в 15:36

Eдва ли някой е очаквал друго...за огромно съжаление.

5300

7

квазимодо

19.03 2020 в 13:33

Мангалите нищо не ги лови

77927

6

El Commandante

19.03 2020 в 11:15

Тва е упражнение по социален инженеринг.
Оня сопол социалния антрополог Шарлатан преживява the happiest days of his life. Трупа материал да говори по медиите до края на живота си.

4642

5

ctef

19.03 2020 в 11:09

Мисля, че ако ситуацията с извънредното положение се проточи, и останалото народонаселение няма да издържи дълго на този режим. Все още не са зпочнли психическите проблеми от кризата.

3000

3

Неук

19.03 2020 в 10:26

Кметицата на Казанлък трудно се ориентира в обстановка и в случая реагира както в притчата за жабата и вола. Тя дори си позволи да каже, че това е ромски квартал. Не, махалата с блок "Кармен" в нея е част от заобикалящия от изток, север и запад квартал "Изток". Махалата си няма име, но тъй като тя, както и местният депутат от партията й са приходящи нямат понятие от историята на града. По същата причина ( външен на високите обществени нрави и голяма обща култура на градската интелигенция човек ) реакцията й ще се провали. Извън квартала живеят значително по-голяма част роми. Тези в квартала са неграмотни и никъде в чужбина не ходят. Връщащите се от чужбина още преди време си закупиха апартаменти извън махалата, за да покажат статут. Заразата ще бъде на друго място. А че има роми ( по 4-5 ) в коли, които само обикалят или седят по центъра на града, има. Вижда се от всички камери.

77927

2

El Commandante

19.03 2020 в 10:23

Не можеш да контролираш неконтролируемото, пак казвам....

5784

1

Бабатунде

19.03 2020 в 10:08

"Кметът не вижда друг начин да се справи със ситуацията, освен да приложи модела на Банско и въвеждането на вечерен час."

Напалм ?