В знак на протест: Родители оставиха младеж с увреждания на грижите на премиера

OFFNews 30 юли 2018 в 11:47 7384 1

Родители на младеж с увреждания оставиха на грижите на премиера Бойко Борисов 18-годишния си син, който е с детска церебрална парализа. Целта на семейството е да покаже на министър-председателя ежедневните трудности на родителите на деца с увреждания.

Петър Мавродиев беше оставен в приемната на Министерския съвет със сак с дрехи, както и с шината, която трябва да използва. Той носи и писмо с инструкции със специфичните грижи, които трябва да се полагат за момчето. 

"Тук съм, за да покажа, че хора като мен, с увреждания, съществуват и имат потенциал. Те имат личностни и професионални качества и могат да бъдат достойни граждани", каза Петър, цитиран от БГНЕС.

Петър тази година ще учи социална педагогика в Пловдивския университет, а майка му ще трябва да го взима и връща, както е правила през целия му живот.

"Аз имам нужда от рехабилитация и други терапевтични процедури, за да може да се чувствам по-добре физически и да покажа интелектуалния се потенциал", каза момчето, а баща му Емил подчерта, че положението на родителите на деца с увреждания е "задънена улица", за което допринасят лошото им финансово състояние, както и липсата на специалисти.

"Дълги години се борим със системата. Няма центрове, няма къде да заведеш на рехабилитация. Оставям го, защото виждам задънена улица. Оставям го на единствения човек, който би могъл да реши проблема и е отговорен за държавата и нас" , каза баща на момчето.

Емил и Петър бяха облечени в черните тениски "Системата ни убива".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови