ВАС: РДНСК - Бургас носи вината за застрояването на Корал

OFFNews 30 януари 2019 в 16:27 4367 0

Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Бургас (РДНСК) не е осъществила задължителен служебен контрол за законосъобразност на разрешенията за строежи на плаж Корал, издадени през 2007 г. Това е органът, който е длъжен да извършва служебна проверка за съответствията на всички разрешения за строежи спрямо нормативните изисквания, към датата на издаването им.

Това пише в позиция на Върховния административен съд по повод казуса със застрояването на екоплажа.

Както OFFNews вече съобщи красивата пясъчна ивица ще бъде превърната в бетонно гето след като Върховният административен съд (ВАС) е допуснал огромното застрояването на първа линия. 

По този повод от съда правят следното важно уточнение:

РДНСК – Бургас има правомощия да отмени всяко разрешение, ако прецени че то е назаконосъобразно и в сроковете, предвидени в закона – 14 дни от уведомяването му (съгласно чл. 156, ал. 1 от ЗУТ). Разрешенията за строеж са постъпили в РДНСК – Бургас през 2007 г. Контролният орган не е предприел нищо във връзка с тях. Десет години по-късно, по протест на Прокуратурата се иска обявяване на разрешенията за нищожни. За да са налице предпоставки за обявяване на едно разрешение за нищожно обаче, то трябва да страда от изключително тежки пороци, а именно да не е постановено от компетентен орган, както и да са има драстични нарушения на материалния закон, каквито в случая не са налице. ВАС не е органът, който е разрешил строежите на плаж Корал.

Магистратите уточняват и че във Върховния административен съд дело 7287/2018 г. е седмото с такъв предмет и всички са образувани по протести на Прокуратурата срещу издадени разрешения за строежи на плаж Корал. При решенията на върховните административни съдии по тях няма противоречива практика.

"Десетки са и делата във ВАС с искания за обявяване на нищожност на разрешения за строежи по Черноморието, издадени на физически и юридически лица, за които РДНСК – Бургас не е осъществила служебен контрол за тяхната законосъобразност", заявяват още от пресслужбата на върховния съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови