ВМРО искат затвор за незаконна сеч в градски паркове

OFFNews 03 април 2018 в 15:23 2283 0

От ВМРО предлагат незаконната сеч в парковете и урбанизираните територии да се наказва и със затвор. От партията са изготвили проект за промени с Наказателния кодекс (НК).

Текстовете са подготвени от евродепутатът Ангел Джамбазки, общински съветници и кметове от ВМРО.

Според тях години наред парковете в урбанизираните територии не попадат в обхвата на чл. 235 от НК, който предвижда затвор за незаконна сеч в горите. От ВМРО мотивират предложението си с това, че в момента за неправомерната сеч, транспортиране и съхраняват дървесина, добита без разрешение от парковете в населените места, има само административно наказание.

При представянето на идеята Ангел Джамбазки заяви, че казусът е обсъждан дълго време, анализирани са различни възможности и вече има формулирани конкретни предложение за изменения в НК, за които ще се търси подкрепа от всички партии в Народното събрание.

"Всяка община има своите наредби, но те се оказват неефективни спрямо една част от населението – тези по гетата, които имат парка за бащиния и изсичат стотици кубици дървета на година. Такова е и мнението на много общински съветници и кметове, които също настояват за криминализиране на тази сеч и за твърди мерки спрямо бракониерите", коментира Джамбазки. 

В мотивите към законопроекта за изменение е записано, че изменението на НК с оглед на обществените необходимости, обществените очаквания, вземайки предвид, че Закона за устройство на територията и общинските наредби дават привилегирован статут на зелената система - тя е с особено важно значение и следва защитата ѝ да бъде комплексна.

"Тази идея, за криминализирането на сечта в парковете в урбанизираните територии, не е нова. Вероятно някой ще се изкаже против с някакви формални аргументи. Като общински съветник, вярвам, че това е и мнението на значителна част от местната власт. Ето защо настоявам да се приеме тази поправка в НК и да се осъждат ефективно на лишаване от свобода лица, които секат незаконно в парковете. Виждате, през последните месеци София пропищя – масова сеч в Западен парк, масова сеч в Северния парк... Имаше много репортажи", обясни столичният общински съветник Карлос Контрера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews