Ваксинират срещу морбили деца в столичния квартал 'Христо Ботев' утре

OFFNews 19 февруари 2019 в 12:21 1948 0

Столичната регионална здравна инспекция ще разположи утре мобилен кабинет с екип в квартал "Христо Ботев", за да бъдат ваксинирани срещу морбили всички деца от 13-месечна до 18-годишна възраст, които не са имунизирани. 

Това беше решено след среща в Столичната община за координиране на действията на здравните и общински власти за ограничаване разпространението на заболяването в София.

В срещата участваха директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев, зам.-кметът на гр. София Дончо Барбалов, председателят на здравната комисия към СОС д-р Веселин Милев, директорът на дирекция „Здравеопазване“ д-р Моника Чеуз, кметът на район "Слатина" Наталия Стоянова.

Мобилният екип ще е разположен в двора на 94 СУ „Димитър Страшимиров" на ул. 511, № 22 от 9.30 ч. до 17.00 ч., уточниха от министерството.

В момента у нас има 27 случая на хора с клинична картина на морбили, 20 от случаите вече са потвърдени и лабораторно. Вчера бяха регистрирани шест нови случая, три от които в столичния кв. "Христо Ботев". 

Министерството на здравеопазването е изпратило указания до всички Регионални здравни инспекции за предприемане на мерки за ограничаване на разпространението на заболяването и недопускане възникването на нови случаи. Една от мерките е всички общопрактикуващи лекари в страната да издирят и установят всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационния календар. Разпоредено е такива лица незабавно да бъдат ваксинирани срещу морбили.

От министерството призовават и родителите на деца, при които има пропуски в имунизационния статус, сами да потърсят общопрактикуващите си лекари. 

Инкубационния период на болестта е средно 9 до 21 дни, а симптомите силно наподобяват тези на остра вирусна инфекция. Заразяването става по въздушно-капков път. Усложненията вследствие на заболяване от морбили както при възрастни пациенти, така и при деца могат да са много тежки, а смъртността е 1 на 1000 случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови