Вълчев е назначил проверка по сигналите срещу Ангел Ангелов от 'Ало, Банов съм'

OFFNews 01 февруари 2019 в 17:26 3314 2

Образователният министър Красимир Вълчев е назначил проверка, свързана с Ангел Ангелов от скандала "Ало, Банов съм". Това съобщи Вълчев пред журналисти в Брестник, цитиран от БТА. 

Проверката е започнала на 18 януари. 

Подадени са сигнали и от Ангел Ангелов за упражнен психически тормоз, и от страна на Кирил Гератлиев, изпълнителен директор на ИА "Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", за изтичане на информация и за свързаност на Ангелов с консултанти и бенефициенти по ОП, обясни министърът. 

В края на миналата година Ангел Ангелов е получил индикации, че ще има ниска оценка на годишната атестация на държавните служители и е предприел превантивни действия, в това число подаване на сигнали срещу Кирил Гератлиев. Сигналът до мен от Ангелов е, че Гератлиев иска да го освободи и за психически тормоз. Този сигнал е даден на инспектората на МОН за проверка. От друга страна, Гератлиев ми е сигнализирал неофициално за проблеми с изтичане на информация и за свързаност на Ангелов с консултанти и бенефициенти по ОП. В случая препоръчах на Кирил Гератлиев да подаде сигнал до институции с разследващи функции, които могат да стигнат в дълбочина до изясняване на фактите, посочи Красимир Вълчев.

За конфликта с Ангел Ангелов и съмнението за свързаност с Иво Костов - член на комитета за наблюдение, разказа и Кирил Гератлиев. Той обясни: "На 4 декември господин Ангелов нахлу в моя кабинет притеснен и използва заплахи към управляващия орган, към програмата, към агенцията, към мен. Думите му бяха, че ще срути всичко". Ангелов бил гневен заради отхвърлени проекти. "Очевидно са нарушени икономически интереси", коментира Гератлиев и посочи, че те "навярно са за над 80 млн. лева".

След случката Гератлиев изолирал Ангелов от управлението на проекти, след което последвали нови заплахи. Гератлиев също каза, че е подал сигнал за случващото се. 

"До мен не са представени доказателства, че Ангел Ангелов и Иво Костов са злоупотребявали с проекти", добави министър Вълчев и още веднъж поясни, че само институции с разследващи функции могат да стигнат в дълбочина на разследването и да констатират такава свързаност. 

За да бъде отстранен Ангел Ангелов, е необходимо да има доказана вина въз основа на дисциплинарно производство, което да е стартирано от Гератлиев или при ниска оценка-атестация 5, поясни още министър Вълчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11977

1

МБ

01.02 2019 в 18:48

За мен А. Ангелов е компетентен в работата (прехвърлят го от едно ведомство в друго да оправя бакиите им) и честен човек (не мълчи и не прикрива нередностите). Искат да замотаят пак публиката, забъркали са две министерства –МОН и МК, нарочили са него за жертва, за да избегнат отговора на основния въпрос: Защо Банов е дал наставления какво да се направи, за да загуби неговото министерство пари по делото за неустойка.