Валентин Златев: ВЕЦ Бебреш е работил само 14 дни за 2019, няма как да е източил язовир

В Ботевград действа организирана престъпна група, тя е отговорна за водната криза, заяви бизнесменът

OFFNews 08 януари 2020 в 09:53 4620 1

Валентин Златев

ВЕЦ „Бебреш“ е работил само 14 дни през последната година и няма как да е отговорен за източването на язовира, който осигурява водоснабдаването за Ботевград.

Това заяви в интервю за предаването „Тази сутрин“ на bTV бизнесменът Валентин Златев и син на собственика на водната централа – Васил Златев. Думите на Валентин Златев - бившия генерален директор на "Лукойл", идват в отговор на обвиненията на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов. Той обяви, че градът е пред водна криза заради източване на язовир "Бебреш". Вчера стана ясно, че спецпрокуратурата ще разследва частния ВЕЦ.

По думите на Златев водната електроцентрала почти не работи през последните две години.

„Смешно е да се твърди, че един язовир може да бъде източен за 14 дни. Така или иначе прокуратурата и ДАНС ще извършат проверка, ако те установят нарушение, нека понесат отговорност виновните“, коментира бизнесменът.

Според Златев построеният през 1977 г. язовир „Бербеш“ не е бил предназначен за питейните нужди на града, а за напояване и промишлени цели. Ботевград пък бил лицензиран да добива питейна вода от 28 водоизточника.

„Тези 28 източниха обаче сега не работят. Въпросът е кой кога ги е унищожил и кой кога е подписал документа единственият източник на питейна вода да е яз. „Бебреш“, коментира Златев.

Според него атаките на кмета към семейството му идват, защото кметът "иска да се къпе в народната любов", като бори богатите и успелите и да отклонява вниманието от проверките срещу него за конфликт на интереси.

На територията на Ботевград действа организирана престъпна група, която краде от водата, и с действиято си или бездействие кметът ги подпомага, добави бизнесменът. „От населението ВиК събира пари за 9 млн. кубика вода, а плаща на държавата само 2,5 млн. куб. м вода, останалите пари са присвоени“, заяви още Златев.

Бизнесменът каза, че ако не било уважението към баща му, би разрушил ТЕЦ „Бебреш“, тъй като загубата няма да е голяма.

Златев отказа да коментира защо вече не е генерален директор на „Лукойл България“, а председател на Надзорния съвет на компанията.

Попитан какви са отношенията му с премиера Бойко Борисов, той заяви, че не е нужда да имат специални отношения. Никога обаче не би играл карти или друг спорт с Борисов, защото той не умеел да губи, коментира Златев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови