Външно се заема с казуса с отнетите българчета в Норвегия

OFFNews 07 юни 2018 в 14:22 5421 0

Снимка МВнР

Посланикът на Норвегия Лиз Николин Клевен Гревстад (л) и министър Екатерина Захариева

Министерството на външните работи е провело среща с посланика на Кралство Норвегия Лиз Николин Клевен Гревстад и е предало писмо до външния министър да започване на разговори по казуса с отнети българчета в скандинавската държава.

Преди седмица репортаж на bTV разказа за няколко случая на деца на наши емигранти в Норвегия, настанени в приемни семейства, и за други, поставени под наблюдение от социалните служби.

Един от случаите бе за братче и сестриче, настанени в отделни приемни семейства след раздялата на родителите си - майка българка и баща норвежец.

"Пред посланика на Кралство Норвегия, акредитирана за България, Лиз Николин Клевен Гревстад, бях категорична, че децата са на първо място в нашата култура и народопсихология и тяхното място е в семейството!

Разбираме, че всяка държава се опитва да защитава правата на децата според собствените си правила. Казусите с отнети от родителите си деца – български граждани обаче силно ни притесняват. Неразбираемо е за нас и разделянето на стотици километри на брат и сестра и забраната да виждат майка си и да разговарят с нея, което неминуемо ще ги откъсне както един от друг, така и от техните корени и майчин език. Затова искаме да работим в тясно сътрудничество с норвежките институции, за да помогнем на засегнатите семейства!", обяви външният министър Екатерина Захариева след срещата.

Захариева очаква в най-кратки срокове да започнат консултски консултации и работни семинари по темата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови