Варна настръхна заради прегазеното дете в Морската градина, спират достъпа на коли в парка

OFFNews 01 юли 2019 в 12:51 5301 0

Варненци отново искат забрана за движението на автомобили в Морската градина. Там в събота 5-годишно дете беше сгазено от кола. Забраната за влизане на коли е отпреди 6 години, но заради съдебни спорове автомобилите все още се движат из крайбрежния парк.

В неделя пред сградата на Общината във Варна имаше голям протест.

"Достъпът на автомобили в Морската градина е забранен по закон. Имаше не малко съдебни спорове, а делата, които бяха заведени срещу кмета на община Варна, бяха повече от 34", каза зам.-кметът на Варна Пламена Маринова пред Нова телевизия.

Протестиращите обаче твърдят, че КАТ може да глобява неправомерно влезлите автомобили в парка.

"В момента в него може да се влиза с коли. Кара се навсякъде, и то с висока скорост. Имаше и инциденти", каза Антон Тончев, представител на протестиращите.

Собствениците на жилища в Морската градина на Варна от друга страна настояват да имат достъп до имотите си с автомобил, което е абсурдно заради самия факт, че статутът ѝ е на парк.

Днес във варненските фейсбук групи масово се проделя видео от предизборно тв участие на кмета Иван Портних от 2013 г., в което той категорично заявява: 

"В Морската градина категорично трябва да се спре движението (бел. на автомобили) и това ще бъде първото нещо което ще направя."

Портних е кмет вече втори мандат!

Окръжната прокуратура във Варна внесе искане във Варненския окръжен съд за определяне мярка за неотклонение "Задържане под стража" на румънския гражданин Адриан К, който прегази малкото дете в Морската градина.

В неделя, 30 юни, той е бил привлечен като обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост – престъпление по член 343, ал. 1, буква "в“ от НК. С постановление на дежурния прокурор в Окръжната прокуратура е задържан за срок до 72 часа с цел довеждането му в съда.

По-късно днес ще заседава общинската комисията по безопасност на движението във Варна. Ще се обсъждат предложения за промяна на Генералния план за организация на движението на територията на общината и забрана на достъпа на автомобили чрез поставяне на забранителни знаци на входовете на парка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови