Върнахме обратно и последните 25 контейнера с боклук, дошли от Италия

OFFNews 01 април 2020 в 19:26 1376 0

След като миналата седмица отпътуваха общо 40 контейнера с отпадъци - по 20 от Варна и Бургас, днес се товарят последните 25 от Варна за връщане обратно в Италия, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Така процедурата по връщане на общо 127 контейнера от пристанище Варна и 20 контейнера от пристанище Бургас, които бяха незаконно превозени в България, приключи.

Боклуците бяха хванати през януари след проверки на РИОСВ, прокуратурата, Агенция "Митници", МВР и ДАНС. Тогава беше установено, че според съпровождащите документи контейнерите би трябвало да съдържат отпадъци от пластмаса и каучук. При отварянето обаче беше констатирано, че боклуците са от други материали и не могат да се оползотворят по екологосъобразен начин.

За вноса на такива отпадъци се прилага процедура на предварителна писмена нотификация и съгласие между двете държави, каквато не е проведена. След установяване на незаконните превози министърът на околната среда и водите Емил Димитров сезира италианските компетентни органи и отправи искане за реекспорт на отпадъците.

Със съвместните усилия на българските институциите и италианските органи бяха върнати обратно общо 147 незаконно транспортирани контейнера с отпадъци с общо тегло от 3 792,62 тона. Министър Димитров изказва благодарности към българските и италианските органи, участвали в операциите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови