Вартоломей: Руската църква споделя вината за престъпленията в Украйна

OFFNews 22 март 2023 в 18:28 9100 3

Вартоломей

Снимка Архив

Вселенският патриарх Вартоломей.

Духовният лидер на православните християни по света заяви, че влиятелната Руска православна църква споделя отговорността за конфликта в Украйна, но добави, че той е готов да помогне със следвоенното "духовно възстановяване" на Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вселенският патриарх Вартоломей отправи упрек към руския патриарх Кирил, чиято изразена на висок глас благословия за инвазията на Москва в Украйна породи разделение сред православните по света.

Вартоломей, който през 2019 г. разгневи Москва, като призна новопровъзгласената Православна църква на Украйна, заяви, че руските власти използват църквата като "инструмент за своите стратегически цели".

"Църковното и държавното управление в Русия си съдействаха в престъпната агресия и споделят отговорността за последвалите престъпления, като например шокиращите отвличания на украинските деца. Нашият междурелигиозен диалог трябва да се фокусира върху начини да се противопоставим и да неутрализираме капацитета на ръководството на Московския патриархат да подкопава единството ни и чрез теологията да легитимира криминално поведение", заяви Вартоломей на конференция, организирана от литовския парламент. 

Руската православна църква не коментира веднага думите на Вселенския патриарх, посочва Ройтерс.

Вселенският патриарх е базиран в Истанбул и е смятан за "пръв сред равни" в православната църква, която има около 260 последователи по света, от които около 100 милиона са в Русия.

"Църквата-майка в Константинопол е готова отново да помогне на своите деца в Украйна и Русия, както е правила много пъти в миналото. Наш общ християнски дълг е да използваме силата на диалога, за да върнем руските ни братя и сестри към нашите споделени ценности", добави той и подчерта необходимостта от "духовно възстановяване", както в Русия, така и в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

4

Джендо Джедев

22.03 2023 в 23:26

Каква църква в тая клета кочина, бе? И "църквата" там е просто филиал на КГБ. Я вижте кой й е шеф! :D

615

2

швейк

22.03 2023 в 19:50

не че има някакво значение ... рашистите не са религиозни, а поповете им са ченгета, като нашите

2550

1

alfakentavur

22.03 2023 в 18:42

Точно така - пръв сред равни. Това е източно православният Папа.
Да обяви рашистката "църква" като еретична и да й отнеме статута и правомощията, докато не заклейми и се разграничи от войната.
И до тогава всеки брак/кръщене/погребение и какъвто и да е друг църковен ритуал, извършен от рашистите в расо да са невалидни.