Васил Божков: Страхувам се за живота си. Не мисля, че трябва да се връщам в България

Съпругата ми е арестувана, обяви бизнесменът

OFFNews 30 януари 2020 в 08:47 12083 5

"Аз съм в чужбина по работа. Не се укривам, стоя си в чужбина, но не мисля, че трябва да се връщам в България, чувствам се застрашен. Страхувам се да се върна в България, страхувам се за живота си. Мислех да се върна, когато ме повикат, но след вчерашните изявления на главния прокурор се страхувам да се върна. Не съм престъпник." Това заяви хазартният бос Васил Божков - собственик на "Национална лотария", "Еврофутбол", "Нове холдинг" на футболния клуб "Левски", фондацията за антични артефакти "Тракия" с участие в над 60 фирми - след като вчера бяха претърсвани 13 офиса на "Нове холдинг" и резиденцията му в парк "Витоша".

Срещу собственика на лотарията, чието съществуване е под въпрос заради скорострелно минаващ процедурите по одобрение в Народното събрание законопроект на Валери Симеонов, забраняващ частни компании да организират лотарийни игри, бяха повдигнати 7 обвинения, включително за: ръководене на организирана престъпна група, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство и престъпление по служба и др.

Самият Божков не бе открит вчера, съпругата му обаче е била арестувана - съобщи в интервюто си по телефона за bTV тази сутрин. Дали е била освободена, или още е в ареста - той не можа да уточни. Собственикът на "Нове холдинг" твърди, че не е търсен от прокуратурата.

Васил Божков каза още, че е в държава на Балканите, близо до България, която не е членка на ЕС, но не е Сърбия, където се намира председателят на Надзорния съвет на фалиралата КТБ Цветан Василев.

Божков отрича обвиненията, заяви, че не си обяснява и извършените арести в Комисията по хазарта, чието закриване също се предвижда с постановление, чието гласуване предстои в Министерски съвет. На въпрос дали е влияел на нейни решения, той отговори: "Естествено, че не - как мога да влияя на решенията на Комисията по хазарта? Бизнесът е строго регулиран. Ако отговаряш на условията, получаваш лиценз. Ако не отговаряш, не получаваш".

По негова информация при претърсванията в офисите не е взето нищо. "Нещата, които търсят, не могат да ги намерят в офиси - те не могат да бъдат документи и материални" - коментира той.

Каква ще е съдбата на "Левски" остава неясно. Не мога да кажа. Докато имам възможност, ще помагам, каза Божков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13874

5

emanuilis

30.01 2020 в 14:06

В широкия смисъл на думата заплаха може да бъде всеки бивш „клиент" на лотарията, който е останал излъган в очакванията си. Но тук е ролята на държавата, а именно да гарантира физическата сигурност на разследвания. Останалото е спекулация.

14469

4

случайно прочетох

30.01 2020 в 11:25

Хубав цирк спретнаха ????

17156

3

aviatora

30.01 2020 в 11:12

Боко мутрака не закача само своите създатели от СИК.

11730

2

Батко

30.01 2020 в 10:52

С Цветан могат да напишат мемоари... Редактор ще и Сретен.