Въвеждането на воден режим грози Перник

OFFNews 05 ноември 2019 в 14:51 10593 0

Снимка Facebook

Новият кмет на Перник Станислав Владимиров не изключва въвеждането на воден режим, съобщава БНР.

Владимиров заяви, че една от първите задачи, с които ще се заеме, е водната криза. Заради драстично спадналия обем на язовир „Студена” Владимиров не изключва въвеждането на частичен воден режим.

„Предстои ни да решим проблема с водоснабдяването в Перник. Съжалявам, че моите колеги досега нямаха куража да предприемат болезнени мерки, защото знаете в момента нивото на язовира е в критичния минимум“, добавя новоизбраният градоначалник.

Предстоящият воден цикъл на Община Перник до голяма степен ще стопи проблемите на перничани с водата, казва кметът. Той припомни, че проектът е стартирал още при покойната кметица Росица Янакиева, претърпял е развитие и е на финалната права да бъде реализиран, предава информационният сайт "За Перник".

Поради засушаването в района и огромния брой аварии това лято водният обем на язовира падна под 6 млн. кубически метра при максимален обем над 25 млн. кубика.

Водопроводната мрежа в Перник е стара, амортизирана и често аварира. Предстои да бъде реализиран водният цикъл, за който има сключен договор.

Загубата на вода по мрежата сега е между 70- 80 процента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови