Въвеждат административни облекчения за хората с увреждания

OFFNews 25 април 2018 в 15:02 4030 0

Снимка БГНЕС, архив

До месец ще бъдат въведени административни облекчения за хора с увреждания, съобщи социалният министър Бисер Петков след заседанието на Министерския съвет. 

"След предприетите действия за отпадането на представянето на документи на хартиен носител, които могат да бъдат снабдени от други администрации, анализът показва, че за заявяване и ползване на услуги от хора с увреждания, свързани с изплащане на интеграционни добавки, се изисква представяне на копие от експертно решение на ТЕЛК или НЕЛК. Затова след проведено вчера работно заседание беше взето решение със съдействието на Държавна агенция „Електронно управление“ и на националната експертна лекарска комисия да бъде осигурен достъп до регистъра на НЕЛК, в който са регистрирани всички ТЕЛК-ови решения, издадени след 2014 г. до средата за междурегистров обмен „Реджикс“. Това трябва да стане в рамките на един месец", обясни Петков, цитиран от "Фокус".

Така Агенцията за социално подпомагане и други администрации ще имат достъп по служебен път на информацията за издадено валидно решение на ТЕЛК и хората с увреждания няма да трябва да предоставят копия на хартиен носител, обясни той. 

Агенцията за социално подпомагане ще даде разпореждане до своите териториални структури да не се изисква при кандидатстване за винетен стикер копие от валидна застраховка „Гражданска отговорност“. Справките ще бъдат правени в публичния регистър на КФН.

Освен това съвместно с НАП се предприемат действия, за да се осигури присъединяване към средата за междурегистров обмен на информация от регистъра на осигурените лица, за да може да се удостоверява осигурителният статус, допълни министърът, като подчерта, че услугите, за които се изисква информация за доходи, също ще се извършва по служебен път.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови