Въздухът в Перник е чист днес

OFFNews 17 януари 2020 в 08:55 1618 1

Няма превишение на нивата на серен диоксид във въздуха на Перник днес, сочат данните на Системата за информиране на населението, съобщи бТВ. 

Към 8 ч. сутринта днес серният диоксид във въздуха е 11 микрограма на куб. метър, което е много под нормата, заяви експерт на РИОСВ. 

Кметът на Перник Станислав Владимиров обясни, че през предишния мандат е имало възможност за кандидатстване за финансиране по програма Околна среда и води, за 11 млн. лева, които са били разпределени за 7 града. За съжаление Перник не е изготвил качествена програма и не е получил пари. Парите са били предвидени да се насочат към хората, които използват твърдо битово гориво. 

Той смята, че на всички домакинства, които използват твърдо битово гориво, трябва да се поставят филтри. 

Кметът на Перник каза, че вече е изпратено писмо до министъра на околната среда и водите за поставяне на още една измервателна станция за качеството на въздуха. Отклонения в нивата на серен диоксид бяха завишени два поредни дни.  

В София замърсяване на въздуха с ФПЧ има в Хиподрума, Павлово, Надежда и Младост, според данните на Столична община. От СО призовават гражданите да използват градски транспорт и да не се отопляват на твърдо гориво при възможна алтернатива. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови