Въздухът в София замърсен в пъти над нормите и днес

OFFNews 04 декември 2018 в 10:01 5723 0

Снимка Архив

И днес замърсяването на въздуха в много райони на столицата е пъти над допустимите норми, показват данните на гражданската платформа Airtube, в която потребители с лични уреди мерят фините прахови частици.

Средното замърсяване на въздуха в града тази сутрин бе 218 микрограма ФПЧ на кубичен метър, докато нормата е до 50 микрограма/куб.м. Това е завишаване над 4 пъти на допустимото замърсяване.

Най-мръсен в въздухът в кв. "Овча купел", където са измерени нива от 350 и дори 534.

Много мръсен е въздухът и в Горна баня с нива над 300 мкг/куб.м.

В повечето квартали на София засечените фини прахови частици са 2 или 3 пъти над нормата.

Райони без завишаване на нивата на практика отсъстват.

Вчера, 3 декември, замърсяването на въздуха в София, отчетено от Airtube, достигна 12 пъти над нормата.

Данните, предоставени от Столична община, се разминават чувствителни с тези на Airtube. Te са от стационарни измервателни станции на БАН, разположени на едни и същи точки. Според тях днес се очаква умерено завишаване на нивата на фините прахови частици единствено в района на кв. "Павлово".

Станциите за измерване на замърсяването, с които работи общината, показват днес, че нивата са завишени до 3-4 пъти над допустимото.

За да се намали замърсяването, Столична община предприе серия от мерки.

Гражданите бяха призовани да ползват градския транспорт, да потърсят алтернативно отопление на твърдото гориво. Започнаха проверки на КАТ на автомобилите дали отговарят на екоизискванията. Предприети бяха извънредни проверки срещу нерегламентирано изгаряне на отпадъци.

Столична Община освен това разреши паркиране на автомобили по одобрена схема в крайните десни ленти на основни входни пътни артерии, довеждащи до основни спирки на обществения транспорт.

В допълнение, днес еднодневна абонаментна карта за всички линии на обществения градски транспорт на територията на СО на цена от 1 лев - това е т.нар. зелен билет, който се прилага в дни с очаквано силно замърсяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews