Възрастен родопчанин сигнализира за незаконна сеч, отмъщават му със съд

Милен Енчев 08 април 2014 в 18:32 14040 11

Един дребен, но поучителен с абсурда си сюжет се развива с Районния съд в Асеновград. Лесничей съди за клевета възрастен жител на град Лъки, сигнализирал, че на горската територия, в която той работи, текат мащабни незаконни сечи. Делото е насрочено за утре (9 април), а пенсионерът, дръзнал да алармира за своеволието, е заплашен от няколко хиляди лева глоба за клевета.

Как „гражданският дълг“ може да струва скъпо

„При една моя разходка по балканите през лятото на 2012 г. в землище на с. Лъкавица, община Лъки аз се натъкнах на неописуема гледка. Там се извършваше дърводобив. Секачите на този обект не се съобразявят дали дървото е маркирано или не – сечаха каквото им хареса“. Така започва една жалба за незаконна сеч до министъра на земеделието, изпратена миналата година от пенсионера Йордан Назъров от гр. Лъки - бивш дървосекач с 39 години стаж. В писмото си, писано на ръка с трогателна загриженост и правописни грешки, родопчанинът моли министъра да направи проверка на случая.

Въпросният „балкан“, където е сечището, е в територията на местна потребителна кооперация „Победа“ от Лъки, която стопанисва около 22 000 декара гори в района. А конкретният горски парцел - „ревир Батурица“ бил поверен на самоковската дърводобивна фирма „Клен лес“.

От негов близък Назъров научил, че кооперацията има годишно отчетно събрание и миналият март отишъл лично, за да алармира кооператорите за незаконните сечи. Според бившия секач, става дума за стотици отсечени дървета извън обозначените в лесоустройствения план.

След въпросното събрание, през май 2013 г. ръководството на кооперацията отговорило на пенсионера с протокол. В документа пише, че сигналът е проверен и не са открити никакви нарушения – маркировката на дърветата е изрядна, сече се само по предписание и т.н. В отговор на упреците на Назъров към лесничея на кооперацията, длъжен да контролира сечта – Юлиан Радев, ръководството пише, че е „безупречен“ и че „многократно е сочен за пример от Районното управление на горите, гр. Пловдив“.

След което, в отговор на сигнала и упреците на възрастния родопчанин, лесничеят завел дело за клевета срещу него.

Незаконна сеч всъщност има. Но и клевета има ...

Половин година по-късно, пак по молба на пенсионера, ръководството на кооперацията пратило нова проверка, която този път установила нарушението. В писмо от ноември 2013 г. до Назъров и до лесничея Радев се казва, че „е констатирано нарушение по дисциплината на сечта“. В резултат на дърводобивната фирма са съставени актове и са отменени позволителните й за сеч. Лесничеят също е глобен (с 500 лева по информация на пенсионера - „малка сума за такова голямо нарушение“, според него; действително, незаконната сеч освен нарушение на Закона за горите е и престъпление по Наказателния кодекс, което се наказва с до 6 години затвор и глоба от 1000 до 20 000 лева). Работата е спряна „до отстраняване на констатираните нарушения“.

Делото за клевета срещу него обаче си продължава. Лесничеят го съди за сумата от 3500 лева за клевета. Този юридически нонсенс родопчанинът си обяснява простичко: „искат да ме сплашат, за общо назидание, да си мълчат хората за такива случаи“.

OFFNews потърси за коментар ръководството на кооперацията в Лъки. „Това е лично дело, не го води кооперацията“, каза неохотно представителят, вдигнал телефона. На въпрос може ли да се представи, мъжът отвърна: „Нямам работа с вас, никой не съм“. И затвори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!