Вдигат детските надбавки от догодина, родители с доход до 500 лв. също ще получават

ОFFNews 20 октомври 2017 в 16:54 37512 0

Снимка БГНЕС - архив

Надбавките за отглеждане на дете, отпускани от социалното министерство, се вдигат. За едно дете сумата ще нарасне с 3 лв., а за две и три - с по 5 лв. Това съобщи министър Бисер Петков в студиото на БНТ.

В същото време се променя и доходният критерий, по който семействата влизаха в програмата за подпомагане. Досега помощи се отпускаха на семейства, чийто доход не превишава 400 лв. за член от семейството. През 2018 г. право да детски надбавки ще имат и семейства с доход, по-близък до средната работна заплата - между 400 и 500 лв. Така от парите ще се възползват 20 000 семейства допълнително, каза Петков. 

Целта на промяната е да не отпадат от програмата семейства, които ще бъдат засегнати от повишаването на минималната работна заплата. 

Ако доходът на член от семейството е до 400 лева, родителите ще получават 100% от размера на помощта, която се вдига съответно: 

от 37 лв. на 40 лв. за едно дете, за две деца - от 85 лв. на 90 лв., за три - от 130 на 135 лв.

Хората с по-висок месечен доход, които имат право на помощ от държавата, ще получават 80 процента от тези суми. 

Ще се промени и доходинят критерий и за останалите семейни помощи. 

"Това, което предлага министерството за Бюджет 2018 г., е един нов подход, който ще позволи по-ефективно използване на средствата, които държавата отделя за подпомагане на семействата - над 600 млн. лв. - повече от половината от бюджета на министерството, каза Петков, по настоящем право на помощи имат семейства, чиито доход за член от семейството възлиза на сума до 400 лв. Ние предлагаме той да се увеличи до 450 лв., за де не се допусне отпадане на ползватели на помощта заради очаквания ръст на минималната работна заплата".

64 млн. лева ще бъдат осигурени за от бюджета за 2018 г. за лични и социални асистенти. 23 400 души с увреждания или такива на възраст над 65 години ще могат да се възползват от услугите на 16 000 социални асистенти.

Гарантирания минимален доход ще се увеличи пък с 10 лв. 

"Гарантирания минимален доход е една ключова величина в социалната система, защото с него е свързан достъпа до социални плащания. Предложението, което министерството прави, е той да се увеличи от 65 лв. на 75 лв. Това увеличение ще има различни проекции върху различните социални плащания - от това увеличение ще произтече увеличение на интеграционните добавки, които получават над 500 000 души с увреждания - за транспортни услуги, за образование, за информационни и телекомуникационни услуги. От там ще се увеличат и размерите на целевите помощи, които се плащат по Закона за социалното подпомагане, от това увеличение ще произтече и увеличение на еднократните и месечни помощи по Закона", каза Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови