Вдигат ново Модерно предградие в Модерно предградие, няма място за детска градина

Комплекс за 7700 жители никне до Класическата гимназия, ще си има своя Витошка

OFFNews 14 януари 2020 в 14:55 10607 0

Нов комплекс за 7 700 души ще се издигне в столичния квартал Модерно предградие. Проектът на строителния предприемач Христо Чепишев ще включва зелени площи, нови улици, жилищни сгради, магазини и даже собствена Витошка - пешеходна алея с кафенета и места за отдих. 

Докладът на главния архитект Здравко Здравков за промяна на ПУП в район Връбница бе разгледан и одобрен от комисията по екология днес, въпреки че на територията на новия град до Практикер-Люлин и НГДЕК няма предвидени детски градини и училище.

Ще има два детски центъра, които ще изградим и ще подарим на общината, както и 40 дка улици, обяви Чепишев. Предвиждаме и на партерните етажи на сградите да има детски занимални, обясни той. За да се изгради детска градина - не център, по изискванията на СО, в момента са необходими отстояния от 15 и 8 метра от сградата, което на практика отнема огромна част от парцела. Арх. Здравков допълни, че изискванията за детски градини трябва да бъдат променени от СОС, защото подобен проблем възниква и на други места в столицата.

Чепишев се съгласи вместо два детски центъра да подари на СО новоизградена детска градина по стандарт, но общината не притежава терени в съседство. Двата парцела на границата с имота за новия град са отредени съответно за детска градина и училище, но са частна собственост и не е ясно кога и дали би могло да се осъществи изграждането им. 

До новото Модерно предградие в края на старото Модерно предградие ще има и спирка на метро, както и жп спирка. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови