Вече има и дефицит на учители по музика, изобразително изкуство и физкултура

OFFNews 17 август 2018 в 10:10 6356 0

Янка Такева

За пръв път за предстоящата учебна година се появява дефицит на учители по изобразително изкуство, музика и физкултура, обяви в интервю за "Фокус" председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Най-голям дефицит традиционно се наблюдава сред учителите по природо-математическите дисциплини, математика и информатика. Често липсват също и учители по чуждоезиково обучение и по начална и предучилищна педагогика. „Но от тази година имаме дефицит на учители по изобразително изкуство, по музика и по физкултура. Това е нещо ново за тази учебна година и затова много се надяваме специалистите - не само тези, които излизат от университета, но и тези, които са с педагогическа способност и работят в други сфери, да предпочетат образованието“, коментира Такева.

По думите ѝ едно от основните предизвикателства пред предстоящата учебна година е квалификацията на учителите, която да подпомага изпълнението на политиките за подобряване на организационно-педагогическата дейност. „Тя ще подпомогне и подобряването на политиките за повишаване качеството на учебно-възпитателния процес чрез подобряване компетенциите на учителите във всички посоки, свързани с новите изисквания и предизвикателства пред образователната система“, коментира председателят на Синдиката на българските учители. Като друго предизвикателство Такева посочи развиването на политики за задържането на децата в училище, особено от рисковите групи семейства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови