Велика събота е, християните се готвят за Възкресение Христово

OFFNews 27 април 2019 в 05:42 2507 0

Днес е Велика събота, последният ден от Страстната седмица преди Възкресение Христово.

Това е денят, в който след страданията и мъчителната си смърт, Исус бил свален от кръста от двама от най-верните му последователи – Йосиф Ариматейски и Никодим, обвили го в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалеч от Голгота. Първосвещениците и фарисеите знаели, че Исус Христос е предрекъл възкресението си. Невярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би апостолите да откраднат тялото на Исус, измолили от Пилат военна стража. Поставили стражата до гроба, а самият гроб запечатали.

Духът на Исус отишъл в ада и там разбил оковите, за да открие отново за хората пътя към рая. Този акт символизира милостивото всеопрощение, любовта и човеколюбието на Сина Божий.

Тази вечер в църквите се отслужва тържествено богослужение. Точно в полунощ тя се обикаля три пъти, свещеникът обявява Възкресението на Исус с думите "Христос Воскресе! ", а хората отвръщат "Воистину Воскресе!".

Църквата прославя Велика събота като "най-благословения седми ден". Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете.

Велика събота е ден за посещение на гробищата и отдаване на почит към починалите. Жените преливат и прекадяват. Раздават се хляб за душите на мъртвите и боядисани яйца. Днес е последният ден, в който те трябва да бъдат боядисани.

Страстната седмица е най-дългата седмица в годината, наситена с много тъга и покъртителни изживявания. Защото страст означава страдание. А страданията Христови са прелюдия към вечния живот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови