Великденският детски фестивал в Босилеград събра най-младите ни сънародници от региона

OFFNews 09 април 2018 в 21:36 2797 0

Генералният директор на БТА Максим Минчев награди победителя от 25-тия Международен детски Великденски фестивал, който се провежда в Босилеград, Западните покрайнини.

Във фестивала тази година участват 670 деца от Сърбия, България, Македония, Румъния, Молдова, Унгария, Албания, Гърция и други страни. Победител - с най-здраво яйце - стана Милан Цветков, на 12 години, от босилеградското с. Гложе.

Фестивалните дни тази година се провеждат от 2 до 10 април. Организатор на събитието е Александър Димитров - председател на местното сдружение "ГЛАС" и представител на БТА в Босилеград, в първият пресклуб на БТА извън България.

Максим Минчев поздрави гостите и участници в празника с Великденските празници. Той връчи наградите на победителя в Международния фестивал и се обърна към останалите, които не се класираха:

"Тепърва ви чакат победите, защото който е стъпил на тази сцена, вече е победител".

Генералният директор на БТА, който от години е приятел на Босилеград каза още, че от години не е изпитвал по-голямо удоволствие и радост от този празник.

Във фестивалните дни децата имат възможност да общуват, разменят опит, да се състезават, да участват в културните програми.
Награди днес бяха връчени и за най-оригинално и най-добре боядисано яйце - получиха ги дечица от Кюстендил и от Сурдулица.

Наградите връчи председателят на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев. Той дари и на организатора на празника Александър Димитров почетния плакет на Агенцията, и икона на светите братя Кирил и Методи - покровители на Европа - с пожеланието те да напомнят, че само със словото може да вървим напред.

В голямото "надчукване" в Босилеград участват само стандартни яйца от кокошка, които не са заздравявани допълнително, предвижда регламента на конкурса. Победителят накрая счупи своето яйце пред публиката, за да докаже, че яйцето е истинско.
Програмата на фестивала включва изложби, концерти и традиционна екскурзия за участниците във фестивала до Рилския манастир. За първи път ще се състоя и пленер на художници от България и Сърбия. В него се включи дори участничка от бежанския лагер в Босилеград. По време на празничните дни се състояха представления на театри от София и Будапеща, и спектакъл на ансамбъл "Българе". В празничния концерт пя и българската участничка от Детската Евровизия Лидия Ганева. Партньори на 25-то издание на фестивала освен БТА са столична община и община Кюстендил.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови