Велики четвъртък е денят на Тайната вечеря и целувката на Юда

Днес или в събота се боядисват яйцата, първото винаги е червено

OFFNews 25 април 2019 в 06:12 2522 0

Днес е Велики четвъртък - най-важният ден от Страстната седмица със своята символика. 

На този ден Христос събира учениците си на Тайната вечеря и им казва, че ще бъде предаден. В недоумение учениците питали, кой ще стори това. Запитал и Юда, и Христос му отвърнал тъй кротко, че другите не разбрали. След вечерята Христос с апостолите отишъл в Гетсиманската градина, където се молил до идването на предателя. 

А Юда казва на стражите: "Когото целуна, той е; хванете го." После се хвърля към Исус и го целува. 

На този ден свещениците изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. Всеки желаещ мирянин бива помазан с елей за здраве.

Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или през Велика събота преди празника. Първото яйце задължително трябва да е червено - символ на пролятата кръв на Спасителя. Докато боята още не е изсъхнала, с яйцето се рисува кръст върху челата на децата и се натриват бузките им - за здраве.

Първото яйце се пази в къщата в продължение на година, за да носи успех и щастие на домакините. Второто яйце също се боядисва в червено. То е за църквата след празничната литургия в полунощ на събота срещу неделя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови