ВиК Перник остави на сухо няколко квартала, а топла вода няма в целия град

OFFNews 11 май 2020 в 13:53 2358 0

Снимка БГНЕС

Пернишкият квартал "Църква" и част от кварталите Мошино и Могиличе са без вода, съобщиха от местното дружество. 

В квартал "Църква" водата е спряна заради строително-монтажни дейности по изграждането на новия водопровод. В другите два квартала безводието е част от ежедневието на хората заради множеството аварии на местното ВиК. 

Полагането на тръбите в квартал "Църква" започна в края на март и целта бе използването на безизкопна технология, а финансирането е по линия на отпуснатите от правителството средства за подмяна на част от вътрешната водопроводна мрежа в града. Миналата седмица кметът на Перник Станислав Владимиров заяви, че няма нито един сигнал за неудобство докато фирмата извършва тази реконструкция, което е показателно. От пускането на новия 13-километров водопровод от Мало Бучино авариите по водопреносната мрежа в Перник са ежедневни, а причината за това са голямото налягане, което се подава от София, и амортизираната ВиК мрежа. В момента жителите на Перник имат вода от 6 часа сутринта до 22 часа, ако, разбира се, нямат аварии, а водата в язовир "Студена" е към днешна дата е 15 319 600 куб. метра при капацитет 25 519 100 куб. метра. Притокът е 2668 л/сек., а разходът е 309 л/сек.

Топла вода обаче няма в целия град вече пет дни, а местната топлофикация трябваше да мине на газ, но това не се случи. Миналата седмица се скъса дигата на шламохранилището, където се депонира пепелината от котлите на ТЕЦ "Република". Аварията доведе до отцепването на квартал Калкас и евакуирането на хора. Шламохранилището е изградено на мястото на бившия открит въгледобивен рудник "Куциян". Последното комплексно разрешително за експлоатацията му е от 2016 г., но "Топлофикация Перник" е продължила да депонира отпадъка си и след това. По данни на РИОСВ за периода 1972-2015 г. в двата сгуроотвала е обезвреден приблизително 26 млн. тона сгуропепелен отпадък. Топлоснабдителното предприятие отделя сгурия, шлака и дънна пепел от котлите до 54 300 тона годишно, пепел от изгаряне на въглища - до 489 000 т/год. и до 57 000 т/год. гипс от работата на сероочистващата инсталация.

Тогава според директорът на "Топлофикация Перник" инж. Любомир Спасов дигата, която е скъсана е около 5-6 метра. "Първоначално мислехме, че аварията е вследствие на дъждовната вода, която е преляла над дигата и е отмила част от нея. Сега обаче се убеждаваме, че е имало проблем някъде в дълбочина, който е работил дълго време", каза Спасов.

На мястото на аварията пристигнаха и трима министри- Младен Маринов на вътрешните работи, Емил Караниколов на икономиката, екомистърът Емил Димитров, както и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов. 

Екоминистърът обясни, че "на този етап, за да няма отпадъци, Топлофикация ще преминат на газ в извънреден режим, ще издадем и съответните предписания".

Малко по-късно обаче изпълнителният директор на местната Топлофикация заяви, че ТЕЦ "Република" ще премине на газ, ама догодина и ще продължи да използва същото хранилище. Спасов обясни, че още тогава ще бъде пуснат и Пети парогенератор, който е основна мощност на централата. Така ще се осигури топла вода на перничани.

От думите му става, ясно, че отпадъкът ще се депонира отново в шламохранилище със скъсана дига "Седми септември", в което според Спасов все още има възможност за допълване на обема. Дружеството е внесло инвестиционно намерение за преустройство и разширение на съществуващото депо за сгуропепелна маса "Кудин дол". Очакваме разрешителните документи, за да пренасочим депонирането в това шламохранилище, каза Спасов.

Само, че топла вода така и не дойде до чешмите на перничани. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови